Nieuws/Financieel
1392347
Financieel

Olieprijs gaat onderuit

De prijs van ruwe olie is maandagavond fors teruggelopen op vrees dat producenten van goedkope schalie uit de Verenigde Staten naar de markt terugkomen.

Redactie DFT

De in Europ veel gebruikte Brentolie verloor 2%, WTI-olie 1,6%. Volgens Reuters gingen hedgefondsen maandag vol in de aanval om de prijs van olie te drukken. ING Research berekent dat dit grootste speculatieve positie van de fondsen sinds februari dit jaar.

Meer platforms

Het aantal boorplatforms in de Verenigde Staten is opnieuw licht toegenomen volgens cijfers van toeleverancier Baker Hughes. Sinds november is het aantal geopende olieputten met schalie niet meer gedaald, aldus ING Research. „En gezien de sterkere prijs verwachten we dat het aantal platforms naar boven zal gaan”, aldus zijn analisten.

Oliekartel OPEC heeft vorige week zijn productiebeperking, van 1,8 miljoen vaten per dag, doorgezet voor eind 2018. Dat moest de prijs laten stijgen. Die afspraak binnen OPEC en met enkele niet-OPEC-leden leidde vervolgens nauwelijks tot prijsstijgingen.

China grijpt in

De vraag naar olie is in de Verenigde Staten teruggevallen. Over het weekend ging de prijs met 3,5% omlaag bij de Amerikaanse groothandel.

China kondigde maandag aan regio’s te bevelen om de energieprijzen terug te dringen. Dat zet druk op de prijzen.