Nieuws/Financieel

Beursverslag: AEX begint met winst aan pakjesavond

Sinterklaas opende vanochtend de handel op de Amsterdamse beurs.

Sinterklaas opende vanochtend de handel op de Amsterdamse beurs.

Euronext

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is dinsdag met lichte winst gesloten. Kabelconcern Altice zat flink in de lift na de koersdalingen van de afgelopen weken. Ook defensieve fondsen als Ahold Delhaize werden omarmd door beleggers.

Sinterklaas opende vanochtend de handel op de Amsterdamse beurs.

Sinterklaas opende vanochtend de handel op de Amsterdamse beurs.

Euronext

De AEX eindigde 0,3% hoger op 543,08 punten. De Midkap daalde echter 0,1% naar 828,85 punten.

„De Sint heeft ons vanochtend op de beursvloer getrakteerd op gevulde speculaas”, zei marktanalist Ron van der Does (IG). „Maar met uitzondering van Altice had hij niet veel cadeautjes in petto voor beleggers”, aldus de beursman.

De beurzen in Parijs (+0,1%), Frankfurt (+0,1%) en Londen (-0,04%) sloten eveneens vlak. Het uitblijven van een Brexit-akkoord tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië zorgde voor terughoudendheid bij beleggers. Op Wall Street was technologiebeurs Nasdaq 0,7% in herstel na het 1,1% lagere slot op maandag.

In de AEX stond Altice met een plus van 7,2% bovenaan. Maandag liet de kabelmaatschappij al een aardig herstel zien, ondanks het nieuws dat zakenbank Goldman Sachs getracht zou hebben haar leningen aan het Franse bedrijf te verkleinen. „Beleggers hopen dat het aandeel Altice iets onder de €7 een bodem heeft gevormd. Als Altice doorstijgt naar €8 kan de koers gaan accelereren, want er zijn veel shortposities en die moeten dan worden afgebouwd”, constateerde beursman Van der Does.

In navolging van de ontwikkelingen in de VS waren de defensieve fondsen in trek. Supermarktgigant Ahold Delhaize (+1,1%), bierbrouwer Heineken (+0,6%) en voedingsmiddelenmaker Unilever (+0,5%) behoorden daardoor tot de winnaars. Baggeraar Boskalis klom 0,8%, dankzij het binnenhalen van een opdracht in Zuid-Amerika.

ASML kreeg er 1,5% bij. De chipmachinefabrikant zag de koers vorige week nog fors dalen door het gevoel bij beleggers dat technologieaandelen te duur waren geworden.

Staalproducent ArcelorMittal belandde met een min van 1,8% onderaan bij de hoofdfondsen. Maritiem dienstverlener SBM Offshore werd 0,8% minder waard.

De Midkap werd aangevoerd door Flow Traders met een plus van 2,2%. De beurskoers van de flitshandelaar daalde dit jaar ruim 40%, maar sinds eind vorige maand zit het fonds weer in de lift.

Midkapper Intertrust won 0,1%. De financieel dienstverlener gaat de Amerikaanse Stephanie Miller als nieuwe hoogste baas voordragen.

Op de lokale markt daalde Pharming 1,9%. Het biotechnologiebedrijf zag het aantal uitstaande aandelen met 2% stijgen, door de conversie van obligaties en warrants.

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden

Bekijk meer van