Nieuws/Financieel

CZ en Menzis zien ’misbruik’ aanvullende polis

Ruben Wenselaar

Ruben Wenselaar

Menno Bausch

ARNHEM/WAGENINGEN (ANP) - De grote zorgverzekeraars CZ en Menzis vinden net als De Nederlandsche Bank (DNB) dat het systeem met de aanvullende zorgverzekering tegen het licht gehouden moet worden.

Ruben Wenselaar

Ruben Wenselaar

Menno Bausch

Volgens Menzis-topman Ruben Wenselaar is ,,de houdbaarheid van de aanvullende verzekering als product" in het geding.

Een woordvoerder van CZ wijst erop dat mensen vaak vooraf weten welke behandelingen ze nodig gaan hebben. ,,We zien dat mensen zich specifiek voor iets verzekeren, bijvoorbeeld een flapoorcorrectie, en vervolgens het jaar erop opzeggen. Maar de kosten van de operatie zijn veel duurder dan de opbrengsten van de premie van die klant. Dat is dan uiteindelijk niet betaalbaar."

Als verzekerden zo gecalculeerd te werk gaan bij het uitzoeken van hun pakket, dan heeft dat volgens CZ niet zoveel meer met verzekeren te maken. Het gaat volgens de verzekeraar dan meer om een 'shoppersdekking'. Dat beaamt Wenselaar. ,,Het wordt dan een vorm van sparen in plaats van verzekeren."

De keuzevrijheid die verzekerden nu genieten is volgens Wenselaar goed. Tegelijk leidt het systeem er volgens hem toe dat verzekeraars minder geld beschikbaar hebben voor vergoedingen voor bepaalde behandelingen. Dit holt het systeem van solidariteit volgens hem uit. CZ onderzoekt oplossingen, zoals mogelijk contracten met klanten aangaan voor een langere periode.

Lees ook:

Zorgverzekeraars: aanvullende verzekering blijft

VGZ: Niets mis met aanvullende polis

DNB: Einde dreigt voor aanvullende zorgpolis