Nieuws/Financieel
1394362123
Financieel

Superbeleggers stappen over naar cash vanwege inflatiezorgen

Amsterdam - Zakenbank JPMorgan, de grootste wereldwijd, heeft voor $500 miljard aan cash klaar gezet om de gevolgen van de inflatiestijgingen op te kunnen vangen. Want inflatie is helemaal niet tijdelijk, zoals de centrale banken doen geloven, aldus zijn topman Jamie Dimon.

Tegen zakenzender CNBC zei Dimon, die wordt gezien als een van de machtigste bankenbestuurders op Wall Street, dat zijn JPMorgan om die reden niet langer extra treasuries, de ruim gedekte tienjarige Amerikaanse staatsobligaties zal opkopen. Die leningen bieden bij inflatie onvoldoende steun, stelt de ceo van de bank met een marktwaarde van $387 miljard.

De kans is groot dat de inflatie, die afgelopen maand al opliep in de Verenigde Staten tot 5%, „niet van tijdelijke aard is”, zei hij. Die inflatie zal tot in 2022 stevig kunnen doorzetten.

Zeker de komende maanden zal de rente niet enorm stijgen, aldus Dimon, maar de periode erna wel en dan wil JPMorgan Chase klaar staan om obligaties tegen veel gunstiger voorwaarden aan te kopen.

Lagere inkomsten

De lage marktrente bijt banken in de staart. JPMorgan voorziet een stevige afname van inkomsten uit vastrentende waarden zoals obligaties tot nog altijd $52,5 miljard dit jaar. Eerder werd gerekend op ruim $55 miljard.

JPMorgan als financiële dienstverlener gezaghebbend, maar zeker niet de enige zakenbank die een langer durende inflatie voorziet dan de centrale banken afgelopen maanden voorspelden. Ook in Nederland kiezen institutionele beleggers vaker voor het aanhouden van cash.

De Federal Reserve meldt woensdagavond hoe de Amerikaanse economie groeit, en of het tot een aanpassing van zijn aankoopbeleid van obligaties zal komen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo