1396803
Financieel

’Geen schijnzelfstandigheid Deliveroo’

Mathieu de Lophem, general manager Deliveroo Benelux.

Mathieu de Lophem, general manager Deliveroo Benelux.

De politiek weet niet wat zij met bedrijven als Uber en Deliveroo aan moeten. Zijn de mensen die ervoor werken zelfstandige of werknemer? Vandaag voelt de Tweede Kamer Mathieu de Lophem, general manager van Deliveroo Benelux aan de tand, de bezorgdienst die alle werknemers in loondienst alleen nog als zzp’ er aan het werk wil hebben.

Mathieu de Lophem, general manager Deliveroo Benelux.

Mathieu de Lophem, general manager Deliveroo Benelux.

Hij zou op 16 november voor de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid verschijnen tijdens de hoorzitting over de platformeconomie, werk dat via apps of sites wordt aangeboden. Deliveroo-baas Mathieu de Lophem moest die uitnodiging aan zich voorbij laten gaan vanwege de geboorte van zijn zoon.

De Tweede Kamer vindt het verhaal van de bezorgapp die restaurants en bezorgers op de fiets bijelkaar brengt echter zo belangrijk, dat De Lophem vanmiddag alsnog mag komen. Dat Deliveroo alle 700 bezorgers in loondienst alleen nog als zzp’er aan het werk wil hebben, steekt de politiek. Het riekt naar schijnzelfstandigheid, zo is de teneur. Onzin, vindt De Lophem, ,,Er is geen sprake van schijnzelfstandigheid, want de bezorgers zijn vrij om te werken waar, wanneer en voor wie zij willen.”

Bezorgers zijn afhankelijk van de ritten die u geeft. Dat is toch geen ondernemerschap?

,,Nee, wij hebben een nieuwe manier van werken. Vroeger moest de bezorger een tijdvak invullen van minimaal drie uur wanneer hij beschikbaar was voor ons. Sinds wij hebben besloten om alleen nog met zzp’ers te werken, hoeft dat niet meer. Als de bezorger zin heeft om te bezorgen, dan kan die zich aanmelden op de app. Dat kan tijdens een tussenuur, maar ook ’s avonds. De bezorger is helemaal vrij om te werken wanneer die wil en als die zich aangemeld heeft, mag de bezorger ook gewoon opdrachten weigeren.”

Maar ze werken toch voor u. Dan blijven de bezorgers toch afhankelijk van Deliveroo?

,,Zij mogen tussendoor ook gewoon voor anderen werken. Als zij na een levering van ons, voor een concurrent een levering willen doen, dan kunnen ze dat gewoon doen. Wij betalen de bezorgers €5 per levering en zij mogen zelf bepalen hoeveel bezorgingen zij willen doen.”

Ze hebben geen pensioen en verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Dat kunnen ze ook niet betalen.

,,De meeste mensen die voor ons werken, doen dat hooguit tien uur per week en zijn bijna allemaal studenten. Alle riders van Deliveroo vallen onder onze zorgplicht als ze bezig zijn met een bezorging. Dit houdt in dat alle riders via de verzekering van ons gedekt zijn voor aansprakelijkheid, schade en ongevallen. Ze kunnen ervoor kiezen dat wij sociale premies inhouden, maar dan zonder dat er sprake is van een arbeidsrelatie, net als bij krantenbezorgers. Wel krijgen we veel vragen over de administratie en daar willen we de bezorgers bij helpen als zij zzp’er zijn. Maar dat kan niet, omdat we dan mogelijk als werkgever gezien worden.”

Werknemers betalen pensioenpremie en zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat ontduikt u. Dat is toch arbeidsverdringing?

,,Waarom? Ik weet bijna zeker dat als ik de mensen voor de keuze stel om een deel van de beloning te reserveren voor pensioen, bijna niemand dat wil. Op dit moment is er een gedwongen uitruil tussen de flexibiliteit die wordt gevraagd, en meer sociale zekerheid die men verdient. Beleidsmakers moeten op zoek naar een manier om deze nieuwe vorm van flexibel werk mogelijk te maken, zonder dat riders dan direct weer als werknemer worden gezien. Dan zouden de riders namelijk de vrijheid verliezen om zelf te bepalen wanneer ze werken.”

Aan de nieuwe flexwet wordt nog gesleuteld. Dus voorlopig wordt er niet gehandhaafd. Toch bang dat er tegen u opgetreden wordt?

,,Nee, ik wil graag meedenken over oplossingen. Wij werken in andere landen ook met zelfstandigen. Zo is het in Frankrijk verplicht om iemand te verzekeren als je die voor je laat werken.”