Nieuws/Financieel
1397300115
Financieel

Hoop op handelsdeal geeft vleugels aan beurs

Medewerkers van beursuitbater Euronext luiden vandaag de gong ter gelegenheid van het nieuwe strategisch plan van Euronext: Let’s Grow Together 2022.

Medewerkers van beursuitbater Euronext luiden vandaag de gong ter gelegenheid van het nieuwe strategisch plan van Euronext: Let’s Grow Together 2022.

Optimisme over het verloop van de handelsgesprekken tussen China en Amerika joeg de AEX vrijdag omhoog. De opgelaaide hoop op een spoedige Brexit-deal wakkerde de kooplust eveneens stevig aan. Bij de hoofdfondsen viel ArcelorMittal het meest in de smaak.

Medewerkers van beursuitbater Euronext luiden vandaag de gong ter gelegenheid van het nieuwe strategisch plan van Euronext: Let’s Grow Together 2022.

Medewerkers van beursuitbater Euronext luiden vandaag de gong ter gelegenheid van het nieuwe strategisch plan van Euronext: Let’s Grow Together 2022.

De AEX-index eindigde met een sprint vooruit van 1,6% op het hoogste niveau van de dag bij een stand 577,42 punten. De AMX-index was nog beter op dreef met een winst van 1,8% op 843,54punten.

Elders in Europa zat de stemming er ook uitstekend in. Frankfurt knalde 2,7% omhoog, terwijl Parijs 1,7% aandikte.

Het zonnige beursklimaat op het Damrak was vooral te danken aan de positieve signalen in de nieuwe handelsgesprekken tussen China en Amerika die de voorgaande dag zijn begonnen. President Trump liet eerder al weten vandaag een persoonlijke ontmoeting te hebben met de Chinese vicepremier Liu He die bij de onderhandelingen aanwezig is. Ook gaf hij via Twitter aan hoopvol gestemd te zijn over het sluiten van een deal met China. „Het is een utopie om te denken dat China en Amerika een alomvattende deal gaat sluiten”, stelt Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij Bond Capital Partners. „ Het zou al goed nieuws zijn wanneer de geplande verhoging van de importheffingen op Chinese producten wordt opgeschort en China als tegenprestatie bereid is om extra Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Verder zal de VS een stok achter de deur willen hebben om te zien of China zich aan de afspraken houdt.”

Opbeurende berichten uit het Brexit-front droegen ook bij aan het opgewekte sentiment. De EU-onderhandelaar Michel Barnier en de Britse Brexitminister Stephen Barclay lieten weten een ’constructieve ontmoeting’ te hebben gehad over een overeenkomst. Westerterp houdt een slag om de arm of Brussel en Londen er voor de deadline van 31 oktober in slagen om een Brexit-deal te sluiten. „Mogelijk zal de Britse premier Johnson aangeven om de datum van het Britse vertrek uit de Europese Unie uit te willen stellen om zijn doel alsnog te bereiken, maar eerst zien dan geloven.”

De prijs van ruwe olie steeg bijna 2% na een explosie op een Iraanse olietanker voor de Saoedische kust.

Verder barst vanaf volgende week het cijferseizoen goed los met in Amsterdam onder meer de resultaten van ASML en Unilever. Westerterp benadrukt dat er uit de chipsector en in het segment van de luxe artikelen bemoedigende resultaten over de prestaties in het derde kwartaal naar buiten zijn gekomen. „Bedrijven vooral in de industrie zullen nog wel heel terughoudend zijn over de vooruitzichten. Daarbij wordt dankbaar de handelsoorlog als excuus opgevoerd.”

Unilever verliest

De cyclische staalmaker ArcelorMittal hield met een winst van 5,9% de koppositie in de AEX stevig in handen vanwege de sterk verminderde handelsspanningen tussen Amerika en China.

Takeway dikte 2,5% aan op €72,45. Zakenbank HSBC startte met het volgen van de maaltijdbezorger, met een koersdoel van €90.

Financiële waarden ING, ABN en ASR boden steun met winsten tot 4%. Zwaargewichten Shell en chipmachinemaker ASML duwden de AEX met 1,2% respectievelijk 2,5% opwaarts.

Galapagos (-1,4%) en zijn Amerikaanse partner Gilead meldden nieuwe veiligheids- en werkzaamheidsresultaten van het antireumamedicijn filgotinib.

Unilever zat ook in de achterhoede met 0,9% verlies na een verkoopadvies van Redburn. Philips werd na de winstwaarschuwing en het zware verlies van donderdag 3,1% hoger gezet. ING, Deutsche Bank en Barclays verlaagden alle hun koersdoel met €2.

Bij de middelgrote fondsen kende staalmaker Aperam een uitstekende dag met een koerssprong van 5,7%. PostNL pakte de koppositie met een vooruitgang van 6%.

Bouwbedrijf BAM pluste bij de middelgrote fondsen met 2,6%, de geplaatste tweede deurkas voor de IJmuidense zeesluis is een ’belangrijke mijlpaal’, aldus KBC Securities.

De handel in het aandeel Fagron werd stilgelegd. Het bedrijf liet weten dat de grootaandeelhouders Waterland en Baltisse hun gehele belang in de toeleverancier aan apotheken hebben verkocht. Fagron zag zijn omzet afgelopen kwartaal stijgen en presteert volgens KBC Securities ’overwegend sterk’.

Beursuitbater Euronext, die vandaag een beleggersdag houdt, zakte 2,8%. Het gaat de komende jaren op zoek naar overnamedeals op het Europese continent. Er zou ruimte voor zeker €500 miljoen aan overnamekapitaal zijn. UBS noemde de berichten teleurstellend, ziet nauwelijks ruimte voor verbetering en Euronext blijft bovendien significant achter bij sectorgenoten.