Financieel/Geld
1397397513
Geld

95% van spaargeld failliete Amsterdam Trade Bank terug bij spaarder

Ter illustratie.

Ter illustratie.

Amsterdam - Rekeninghouders van de Amsterdam Trade Bank die hun spaargeld zagen verdampen na het faillissement van de bank vorige maand, hebben inmiddels het grootste deel terug ontvangen van het gegarandeerde spaargeld. 95% is uitgekeerd aan gedupeerde rekeninghouders, zo meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Ongeveer 80% van alle klanten van de Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank heeft de vergoeding opgevraagd.

Ter illustratie.

Ter illustratie.

Amsterdam Trade Bank was voor een groot deel eigendom van de Russische oligarch Michail Fridman en werd door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op de sanctielijst gezet.

In april werd de bank failliet verklaard doordat leveranciers van bijvoorbeeld software door de strafmaatregelen niet langer zaken konden doen met ATB, waardoor het heel moeilijk was om nog verder te gaan met bankieren. Daarnaast weigerden de grote Nederlandse banken betalingsopdrachten uit te voeren van ATB.

De vele duizenden klanten van de bank kunnen hun spaargeld tot een ton terugkrijgen via het Nederlandse depositogarantiestelsel. DNB stelt tot nu toe €635,3 miljoen aan vergoedingen te hebben uitgekeerd, ofwel 94,5% van het totale gegarandeerde bedrag, aan 18.121 rekeninghouders.

Voor alle rekeninghouders die nog geen contact hebben opgenomen met DNB geldt dat hun vergoeding beschikbaar blijft. Vaak gaat het bij deze rekeninghouders om kleinere bedragen.

Ook slapende rekeningen

Uit de administratie van ATB blijkt dat er zo’n 23.000 rekeningen met 32.000 rekeninghouders bestaan die door de bank beëindigd zijn en daarom niet meer actief zijn. Deze rekeningen behandelt DNB als slapende rekeningen. Dat zijn rekeningen waarvan in de 24 maanden voorafgaand aan het faillissement geen transacties namens de rekeninghouder hebben plaatsgevonden. Ook het geld op deze rekeningen valt onder de depositogarantie. Over alle slapende rekeningen tezamen gaat het om een bedrag van €1,9 miljoen.