Nieuws/Financieel

Column: AEX kan weer naar de 535

Wall Street lijkt een top te hebben gezet na de goedkeuring van de TAX plannen in de VS, kan Wall Street nu op zoek naar de lang verwachte 5% correctie? De kans daarop is nu behoorlijk aan het toenemen, de volatiliteit loopt op en kan snel nog omhoog. Europa kan Wall Street achterna richting hun belangrijke steun die rond het 200-daags gemiddelde wacht ...

Marktoverzicht

Wall Street begon de sessie nog sterk maar gedurende de avond verdween de winst en werd omgezet in redelijke minnen op de borden. De markt reageerde eerst nog goed op het feit dat de nieuwe FED-voorzitter Jerome Powell door een Senaatscommissie werd goedgekeurd en zo kan worden voorgedragen aan de Senaat, dat wil zeggen dat hij nu wel zeker de nieuwe FED voorzitter zal worden. Later op de avond ging men verder met waar men in feite vrijdag al mee was begonnen, een corrigerende markt na dat de feiten op tafel liggen en het voorschot daarop al werd genomen. Het werd ook eens tijd dat er wat lucht uit Wall Street vloeit, de indices daar staan al tijden lang zwaar overkocht ofwel de markt is met een gemiddelde KW verhouding van 27 dubbel zo duur als normaal.

Correctie

Tot waar Wall Street kan corrigeren is nog maar de vraag, ik ga uit van een daling van minimaal 5% in eerste instantie en dan overdrijven we nog niet eens. Er kan veel meer vanaf, de vraag is echter of dat op het einde van een zeer goed beursjaar zal worden toegelaten door de fundbeheerders? Wel is het zo dat iedereen wel kan leven met een procent of 5 lager want men sluit het jaar dan nog altijd zeer positief af.

Voor 2018 wordt het wat moeilijker maar dat is voor later, de waarderingen zullen op een gegeven moment weer naar normale niveaus moeten terugkeren, dat kan op 2 manieren en dat is door veel maar dan ook veel betere cijfers door de bedrijven of door de koersen lager te brengen nu ze zo hoog staan.

Wat betreft Europa en dus de AEX en de DAX, hier staan we nog niet zo overdreven hoog, wel eerder iets meer dan normaal gewaardeerd. Wat wel een feit is dat als Wall Street een goeie 5% zal corrigeren wij er uiteraard achteraan zullen lopen waardoor zowel de AEX als de DAX best nog wat lager kunnen dan waar we nu op staan (AEX 543 en DAX 13.000).

Zoals uit de analyse verder in deze update zal blijken voorzie ik de AEX richting de 524-525 punten terwijl ik de DAX richting de 12.450-12.500 punten verwacht. Bij zowel de AEX als bij de DAX komt daar ook het 200-daags gemiddelde uit. Hoe dan ook houden we de markten via updates en analyses goed in de gaten, u blijft op de hoogte via de website www.usmarkets.nl en via Twitter door @usmarkets te volgen.

Wall Street

De S&P 500 begon redelijk aan de sessie maar gedurende de avond werden de winsten weg gegeven om in de min de sessie af te sluiten. Op Wall Street ziet het er nu toch naaruit dat de feiten over de TAX plannen worden verkocht, de aanloop er naartoe zorgde immers voor een stevige rally zodat alles al meer dan verwacht werd ingecalculeerd. De overdrijving moet er dus af en dat kan best enkele procenten correctie opleveren.

Zo kan de S&P 500 nu terug naar de eerste steunzone die rond de 2600-2605 punten wacht en waar we vrijdag intraday al op terecht zijn gekomen. Als de 2600 punten wordt doorbroken, hetgeen wel een zou kunnen, dan kan de index verder terug naar de 2570 of de 2550 punten. Weerstand nu eerst de 2645-2650 punten, later de 2675 en de 2700 punten maar na de draai van maandag verwacht ik deze standen niet zo snel meer terug. Met andere woorden, de top kan er wel eens staan.

De Dow Jones lijkt het op te geven en staat al ruim onder de top die op 24.534 punten staat, als er een 5% correctie komt bij de Dow Jones dan rekenen we die vanaf de top waardoor we best nog een eindje hebben te gaan. De vraag is nu of dat snel zal gebeuren of als men er wat tijd voor gaat nemen, dat zal de volatiliteit wel bepalen en die is toch duidelijk aan het toenemen. Steun nu eerst de 24.000 punten, later de 23.850 en dan in stapjes verder richting het doel dat in eerste instantie rond de 23.250 punten wacht want dan staan we ongeveer 5% onder de top. Weerstand nu eerst de 24.325 punten, later de top van maandag rond de 24.534 punten.

Dow Jones

De Nasdaq deed een mooie poging om te herstellen maar richting het slot moest de index weer richting rode cijfers om met verlies de sessie af te sluiten, de 3e dag na elkaar en 4 van de 5 sessies in het rood. Wel met grote bewegingen en met stevige verkoopdruk. Steun nu eerst de 6700 punten met daaronder de 6600 en de 6461 punten waar de oude top wacht en waar we mogelijk een doel zien voor de Nasdaq de komende weken.

Vooral de SOX ofwel de semiconductor index krijgt rake klappen, een sector waartoe ook ASML in zit en dat zien we dus ook bij het aandeel uit de AEX. Het ziet er dus niet goed uit voor wat betreft de technologie sector die al langer toe was aan een stevige correctie. Weerstand nu eerst de 6800 punten, later de topzone 6900-6925 punten maar daar staan we nu al ruim onder.

Nasdaq

Europa

De AEX kan de winst van maandag vasthouden maar het gaat niet makkelijk, nu Wall Street het moeilijk krijgt kunnen we hier ook in moeilijkheden komen met de bodem van vrijdag als absoluute houvast. Geraakt de AEX onder die 535 punten dan ziet het er slecht uit met dan doelen tot de lange oplopende steunlijn die rond de 525 punten uitkomt, daar komt meteen ook het 200-daags gemiddelde uit. Weerstand nu tussen de 543 en 544 punten, als de AEX daar door kan breken zit er mogelijk meer in met weerstand rond de 547-548 punten. Het zal niet makkelijk worden nu Wall Street mogelijk is begonnen met de lang verwachte 5% correctie vanaf de top. Doel blijft dus de 524-525 punten voor de AEX index.

AEX

De DAX kwam goed terug maandag maar gisteren alweer wat twijfels met de 13.000 punten die opnieuw onder druk komt te staan. De bodem van vrijdag wacht rond de 12.810 punten maar we zien nog steun rond de 12.850 punten waar we al enkele keren een bodem hebben neergezet. Hoe dan ook, onder de 12.810 punten gaat de deur open richting de 12.450-12.500 punten waar de lange steunlijn wacht samen met het belangrijke 200-daags gemiddelde. Dat zou een mooi richtpunt kunnen worden om de daling op te vangen als die doorzet de komende dagen. Weerstand nu de 13.075 met later de 13.175-13.200 punten maar ik denk dat het moeilijk zal worden om daar weer te geraken zolang Wall Street verder zakt. Opletten wat betreft de DAX voorlopig, technisch ziet het er niet zo best uit.

DAX

Brent

De olie blijft nog altijd hangen tussen de 62 en 63 dollar, weerstand blijft in eerste instantie de 64,5-65 dollar met bij een uitbraak omhoog mogelijkheden richting de 67,5 dollar. Steun zien we rond de 61 dollar, later de top van eind september net na de uitbraak op 59 dollar. De 57,5 dollar blijft ook zeer belangrijk voor de Brent want daar wist de olie uit de tradingrange 53-57,5 dollar te breken. Voorlopig blijft de olie redelijk rustig boven die 60 dollar hangen, pas als de Brent echt onder die 59 dollar zakt wordt het zwak voor het vervolg dan.

Bekijk meer van