Nieuws/Financieel
1398871
Financieel

ABN: Bedrijfsinvesteringen stuwen aandelen in 2018

De forse investeringen van bedrijven afgelopen kwartalen gaan komend jaar voor versterking en een hoger rendement voor aandelen bezorgen. Die beweging zal ook de Nederlandse economie aan verdere groei helpen, aldus ABN Amro in zijn strategie voor 2018.

Redactie DFT

De bank denkt dat de inflatie bovendien „structureel laag” zal blijven. Met nog altijd gunstige kapitaalsteun van centrale banken biedt die „evenwichtige groei” in alle sectoren. Dit geeft kansen aan vooral aandelen boven andere beleggingscategorieën.

Geen recessie

„De kans op een recessie in 2018 achten wij nihil”, aldus Ralph Wessels, beleggingsstrateeg bij ABN Amro. De bank heeft ondanks beursrecords nog een zogeheten overweging voor aandelen. Maar de groei en de kansen voor aandelen kunnen in het jaar afvlakken richting het jaareinde, aldus Wessels.

In de markt zal meer beweeglijkheid komen, met schokken. Vooral zodra de rente wordt verhoogd. „Het is oppassen voor zelfgenoegzaamheid”, stelt hij na de reeks met beursrecords. „De Verenigde Staten zit nu in zijn negende jaar van herstel. We gaan richting het einde van de cyclus in de VS, Europa volgt. Je doet er goed aan de cyclus niet te timen, dat werkt niet. Wees wel voorbereid.”

Met Mary Pieterse-Bloem, wereldwijd hoofd vastrentende waarden bij ABN Amro Mees Pierson ziet hij „waarderingen die nog niet in bubbelterrein zitten zoals we dat van begin deze eeuw kennen”.

Gunstig

Door de gunstige groeiverwachtingen geeft de bank de voorkeur aan aandelen uit Aziatische, opkomende markten, met name China. Wessels: „De hoge schuld van China, vooral in de private sector, is wel een risico. Nu gaat het goed, maar als het beeld van de rentekosten gaat draaien dan is China kwetsbaar.”

De bank voorspelt een goede start van 2018 met meer duurzame beleggingen. Goud en basismetalen hebben hun hoogtepunt wel gehad eind 2018, vastgoed houdt zich goed ondanks de straks stijgende rente, aldus de strategen. Telecom zakt in populariteit.

Luxe

Het is wel verstandig alvast liquiditeiten aan te houden om snel te kunnen wisselen, stelt Wessing. ABN kiest binnen die aandelen de sectoren industrie en luxegoederen, die nog verder zou profiteren van de economische spurt omhoog. De prognose van ABN Amro voor 2018 gaat uit van twee renteverhogingen van elk 25 basispunten in de Amerikaanse markt.