Nieuws/Financieel
1399489
Financieel

Kamer valt massaal over Deliveroo

Deliveroo-bezorgers krijgen steun van Kamer.

Deliveroo-bezorgers krijgen steun van Kamer.

De voltallige Tweede Kamer is tijdens een hoorzitting over de topmannen van Deliveroo heen gevallen. Kamerleden van coalitie en oppositie hebben zeer grote twijfels bij de keus van de bezorgdienst om met zzp’ers te werken.

Deliveroo-bezorgers krijgen steun van Kamer.

Deliveroo-bezorgers krijgen steun van Kamer.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk sprak zelfs van een ’illegale constructie’ en kreeg bijval van SP’er Bart van Kent. Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zal nieuwe zzp-wetgeving de Deliveroo-constructie in de toekomst onmogelijk maken.

Europa-directeur Philip Padberg en Benelux-manager Mathieu de Lophem van Deliveroo waren in de Kamer voor een hoorzitting over de kluseconomie. Bij een eerdere hoorzitting moesten zij verstek laten gaan, maar vanmiddag konden zij exclusief hun verhaal doen in het parlement.

Veel misverstanden

Volgens De Lophem zijn er ’heel veel misverstanden gerezen’. Zo zijn bezorgers volgens hem wel verzekerd bij ongevallen. „Alle bezorgers vallen onder de zorgplicht van Deliveroo.”

Deliveroo-topman Mathieu de Lophem.

Deliveroo-topman Mathieu de Lophem.

Deliveroo heeft in Nederland 2000 bezorgers. Aanvankelijk waren die in dienst, maar de bezorgservice wil ze nu alleen als freelancer inhuren. Inmiddels zijn 700 bezorgers zzp’er. Padberg: „Voor ons model, voor de platformeconomie en voor de meeste van onze riders is volledige vrijheid essentieel.”

’In de maling’

Kamerleden van coalitiepartijen VVD, CDA en D66 bleven doorvragen over die zorgplicht van Deliveroo, over verzekering bij ziekte en arbeidsongeschiktheid en over de zorg voor materiaal. Ze waren niet erg tevreden met de antwoorden die ze kregen.

„Ik ben nog maar één stap verwijderd van het gevoel dat ik in de maling word genomen”, zei CDA-Kamerlid Pieter Heerma tegen Deliveroo-topman Padberg. VVD’er Dennis Wiersma zei spottend: „U vindt uw zorgplicht zo belangrijk. Weet u hoe u die zorgplicht op een makkelijke manier invult? Via het werkgeverschap.”

Buitengewoon dun

Van Weyenberg van D66 liep alvast vooruit op de aanstaande zzp-wetgeving. In het regeerakkoord is afgesproken dat zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt, met tarieven tussen 15 en 18 euro per uur, niet als ondernemer worden gezien, maar als werknemer. „Uw businessmodel past flagrant niet meer in de nieuwe zzp-wetgeving. De link naar het ondernemerschap is buitengewoon dun.”

Deliveroo-directeur Padberg denkt dat het wel goed komt met die nieuwe wet. „Onze riders krijgen 5 euro voor een klus van 20 minuten, dus dat hoeft het probleem niet te zijn.”

Waarop Van Weyenberg reageerde: „Dan zit u wel erg op het randje. En er komt nóg een criterium naast dat uurtarief, namelijk de vraag of het om reguliere bedrijfsactiviteiten gaat. Dat lijkt me hier het geval en dan is er per definitie sprake van een arbeidsrelatie.”

Dynamiek

Benelux-directeu De Lophem riep de Kamer op bij nieuwe wetgeving rekening te houden met ’de dynamiek van de platformeconomie

In een interview met De Telegraaf zei hij daarover: „Beleidsmakers moeten op zoek naar een manier om deze nieuwe vorm van flexibel werk mogelijk te maken, zonder dat riders dan direct weer als werknemer worden gezien. Dan zouden de riders namelijk de vrijheid verliezen om zelf te bepalen wanneer ze werken.”

Reactie Sociale Zaken

Een woordvoerder van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kan niet zeggen of de schade van ziekte en arbeidsongeschiktheid onder de zorgplicht valt. „De vraag of de zorgplicht dekkend is, is aan de rechter.”

Lees ook: Is Deliveroo volgens de wet kwaadwillend?

Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Martin Visser