Nieuws/Financieel
1400159
Financieel

Luxe merken mogen verkoop via Amazon en eBay weigeren

Luxemburg - De slingers kunnen uit bij luxe merken als Rolex, maar ook Nike. Hun producten mogen niet zomaar aangeboden worden op handelswebsites als Amazon en eBay als zij dat niet willen.

Dat is het gevolg van een arrest woensdag van het Europese Hof van Justitie in de zaak van het luxe Duitse make-up merk Coty Germany, onder andere bekend van Calvin Klein en Chloé, tegen verkoper Parfümerie Akzente. Parfümerie Akzente verkocht artikelen van Coty via Amazon, wat Coty contractueel verbood.

Omdat de Duitse rechter twijfelde of het verbod stand zou houden bij de Europese mededingsautoriteiten, heeft die een juridisch advies gevraagd bij het Europees Hof. Het Hof verklaart echter heel helder dat een merk mag kiezen voor een exclusieve distributie voor luxeproducten als dat tot doel om het luxe-imago te behouden.

Keuze verkopers

,,Dit is precies waar mijn klanten op zitten te wachten”, zegt mededingingsrechtadvocaat Martijn van de Hel van Maverick Advocaten. ,,Het Europese Hof zegt nu duidelijk dat merken veel investeren in een luxe uitrusting en dat luxe-imago mag een bedrijf beschermen via de distributiekanalen.”

Het Hof zegt daarbij wel dat de keuze van het distributiekanaal niet in strijd mag zijn met het kartelverbod. De keuze voor wederverkopers moet gebaseerd zijn op objectieve kwalitatieve voorwaarden die voor alle wederverkopers gelden.

Opluchting

Het voorbehoud voor de verkoopkanalen geldt overigens niet alleen voor exclusieve merken als Gucci en Armani, maar voor alle merken met een marktaandeel van onder de 30%. Zo besloot de Amsterdamse rechtbank begin oktober in een zaak van Nike tegen verkoper Action Sport dat Action Sport de sportkleding niet meer via Amazon mag aanbieden.

,,Het besluit van het Hof in de zaak tussen Coty en Parfümerie Akzente is een bevestiging dat de Nederlandse rechtbank op de goede weg zit”, legt Van de Hel uit. ,,Dit is een enorme opluchting voor alle luxe merken, maar zal sites als eBay en Amazon wel pijn doen.”