1402170
Financieel

Banken winnen op hogere beurs

De beurshandel in Amsterdam is donderdag geopend door Fleur Deelman en Madelon Vos. Zij zijn de winnaars van de Bert Douwes scriptieprijs.

De beurshandel in Amsterdam is donderdag geopend door Fleur Deelman en Madelon Vos. Zij zijn de winnaars van de Bert Douwes scriptieprijs.

De Amsterdamse beurs is donderdag iets hoger gesloten. Daarmee kreeg de mooie opmars van de afgelopen dagen een positief vervolg. Onder meer Altice en ASML waren in trek. KPN eindigde onderin.

De beurshandel in Amsterdam is donderdag geopend door Fleur Deelman en Madelon Vos. Zij zijn de winnaars van de Bert Douwes scriptieprijs.

De beurshandel in Amsterdam is donderdag geopend door Fleur Deelman en Madelon Vos. Zij zijn de winnaars van de Bert Douwes scriptieprijs.

De AEX sloot 0,3% hoger op 544,5 punten. De AMX sloot fractioneel hoger op 817,8 punten. Ook elders in Europa kwamen de beurzen nauwelijks van hun plaats. Frankfurt en Parijs wonnen 0,3% respectievelijk 0,2%.

Dat beleggers zich weinig zorgen maken over de dreigende sluiting van overheidsinstanties in de VS, verbaast vermogensbeheerder Richard Abma van OHV niet. „Naar verwachting zal er vrijdag opnieuw een kortetermijnovereenkomst worden bereikt over de verhoging van het schuldenplafond. Vorige keer wist Donald Trump dit er ook redelijk handig doorheen te krijgen.”

Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING maakt zich ook weinig zorgen. „Net als de voorgaande keer wordt er vermoedelijk een tijdelijke oplossing gevonden. Wel moet je altijd een slag om de arm houden, want met Trump weet je het nooit.”

Wiersma denkt ook niet dat de monetaire vergadering door het stelsel van Amerikaanse centrale banken volgende week woensdag een verrassende uitkomst zal hebben. „De Fed gaat de rente ongetwijfeld verhogen. Ik verwacht ook niet veel bijzonders van de toelichting. Vermoedelijk zal nog altijd blijken dat de Fed voor 2018 meer renteverhogingen voorziet dan de markt.”

De beleggingsstrateeg ziet de ontwikkelingen in China als een groter risico. „Er zijn de laatste tijd wat zorgen over de Chinese groei. De druk op de grondstoffenprijzen en op de valuta wijzen op een mogelijke afkoeling. Ook de opgelopen schuldenposities bij bedrijven is een punt van zorg. Het IMF waarschuwde hier onlangs nog voor.”

In de AEX eindigden de banken ABN Amro en ING met winsten van 2,4% respectievelijk 2% bovenaan.

Chipmachinefabrikant ASML volgde met een plus van 1,1%.

Informatieleverancier Wolters Kluwer klom 0,7%, na een adviesverhoging door JPMorgan naar ’neutraal’. De bank schroefde het koersdoel omhoog naar €45,20.

Unilever won 0,1%, ondanks een boete van ruim €60 miljoen voor misbruik van zijn machtspositie op de Italiaanse ijsmarkt.

KPN probeerde in de namiddag het verhaal van persbureau Bloomberg te ontkrachten dat onder de nieuwe topman Maximo Ibarra nadrukkelijk naar buitenlandse overnames zal worden gekeken. Het telecombedrijf stelde dat de strategie erop gericht blijft de marktpositie in Nederlands te versterken. De twijfels bij beleggers werden niet weggenomen, getuige het 1,7% lagere slot.

De oliefondsen hadden het ook zwaar na de prijsdaling van circa 3% op woensdag waarvan het zwarte goud vandaag amper herstelde. Ondanks het binnenhalen van een opdracht voor het Noorse olieconcern Statoil leverde SBM Offshore 0,7% in.

Midkapper BAM sloot 5,5% lager. De bouwer verloor woensdag al 21,5% na een flinke tegenvaller bij de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden. Nu zeggen onderaannemers dat BAM al twee maanden voor het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport gewaarschuwd was voor mogelijke bouwfouten. BAM kondigde vanochtend aan de parkeergarage te gaan slopen en herbouwen. Branchegenoot VolkerWessels daalde 0,6%.

Air France KLM was met een plus van 2% de grootste stijger.

Op de lokale markt klom Pharming met 5,3%, gesteund door een koersdoelverhoging door First Berlin naar €1,70 bij een ongewijzigd koopadvies. De zakenbank zag vooral vanwege de onverwacht sterke derdekwartaalcijfers aanleiding haar taxaties te verhogen.

Wilt u graag van beursexperts horen hoe zij tegen 2018 aankijken? Meldt u dan aan voor het online seminar dinsdagavond.