Nieuws/Financieel

KPN: geen plannen internationale overnames

Door ANP Producties

DEN HAAG (AFN/BELGA) - KPN heeft geen plannen voor internationale overnames en is enkel uit op kleine, binnenlandse overnames. Dat laat het telecombedrijf donderdag tijdens de beurshandel weten in reactie op geruchten over een mogelijke strategiewijziging.

Persbureau Bloomberg meldde eerder op de dag op basis van ingewijden dat KPN onder de nieuwe topman Maximo Ibarra nadrukkelijk naar buitenlandse overnames wil kijken. Ibarra begint in april in zijn nieuwe functie, maar fungeert nu al als adviseur voor KPN. Ibarra zou bezig zijn potentiële overnamekandidaten in beeld te brengen en daarbij onder meer kijken naar het Belgische Proximus, TDC in Denemarken en het Finse Elisa.

Door samen te gaan met een buitenlandse speler van enige omvang zou KPN sterker willen staan tegen de moordende concurrentie in de Europese telecommarkt. Onder de voorganger van Ibarra, Eelco Blok, die overigens nog in functie is, werden jarenlang buitenlandse bezittingen verkocht om investeringen in het netwerk mogelijk te maken.

Nederlandse markt

KPN benadrukt echter in een verklaring vast te houden aan de strategie van het versterken van de positie op de Nederlandse markt. De raad van commissarissen zou volledig achter de huidige aanpak staan.

Het is niet de eerste keer dat een samengaan van KPN en Proximus geopperd wordt. Twee jaar geleden verklaarde Blok brood te zien in een combinatie met Proximus. ,,Een logisch scenario", noemde hij het. Proximus-topvrouw Dominique Leroy wilde er toen echter niets van weten.

Ibarra komt naar KPN op een moment dat de concurrentie in Nederland sterk is nu Vodafone is samengegaan met kabelaar Ziggo, T-Mobile zijn management heeft aangepast en Tele2 een goedkope onbeperkte databundel aanbiedt. Verder komt de 5G-technologie dichterbij en moet het glasvezelnetwerk verder worden uitgebreid.