Nieuws/Financieel
1403449
Financieel

Bitcoin stijgt boven $16.000

De bitcoin dendert de koersmijlpalen steeds sneller voorbij. De koers van de virtuele munt bereikte donderdagmiddag voor het eerst de $16.000 bij Coindesk.

Eind vorige maand was het bereiken van de mijlpaal van 10.000 dollar nog groot nieuws. Sindsdien ging de opmars van de cryptomunt in een nog hogere versnelling door. In anderhalve week steeg de waarde met 50%.

Het tempo van waardestijging neemt toe. In vijf uur tijd ging bitcoin vanmiddag van $15.000 naar $16.000.

Timing

Stijgingen en dalingen met meer dan 10% of zelfs tientallen procenten komen al veel langer voor bij de bitcoin. Dat maakt dat mensen veel winst kunnen maken als zij op het juiste moment instappen. Aan de andere kant levert het ook flinke risico's op bij een slechtere timing.

De gestegen waarde van de munt betekent ook dat de absolute waarde in dollars of euro's meer schommelt. Zo komt een stijging met 10% bij een waarde van 3500 dollar nog neer op een winst van 350 dollar. Bij de huidige koers van 15.000 dollar is het echter een stijging van 1500 dollar. Daardoor worden de duizendtallen steeds sneller gepasseerd.

Speculanten

Begin dit jaar kostte de bitcoin nog zo'n 1000 dollar. Omdat er sindsdien meer aandacht voor de munt kwam, stapten er ook meer speculanten in en ging de koers met horten en stoten verder omhoog. Critici noemen de digitale munt echter een bubbel en waarschuwen dat die elk moment kan barsten.

Lees ook: Bitcoinmarktplaats overvallen door hackers