Financieel/Geld

Cao-onderhandelingen kinderopvang stukgelopen

Door Lorraine Marlisa

Werkgevers en vakbonden in de kinderopvangbranche zijn het niet eens geworden over een nieuwe cao.

Dat meldt Sharon Gesthuizen, voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Ze kan niet zeggen waarom de onderhandelingen zijn stukgelopen. Volgens FNV Zorg & Welzijn zijn werkgevers niet bereid afspraken te maken over de werkdruk en flexibele inzetbaarheid van de 80.000 medewerkers in de kinderopvang.

De onderhandelende partijen, CNV, FNV, de Unie, BMK en Brancheorganisatie Kinderopvang struikelden onder meer over de uren die medewerkers besteden aan extra taken, zoals schoonmaken of administratie. „Werkgevers boden niet meer dan 1,2 uur per groep. Dat is echt veel te weinig”, zegt Ilse van der Weiden, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn op de website van de bond.

Ook is de bond niet te spreken over de mate waarin medewerkers beschikbaar moeten zijn. Volgens FNV verlangen werkgevers 4 dagen beschikbaarheid bij 18 uur per week werken. Wie 19 uur werkt, zou 5 dagen beschikbaar moeten zijn. „Dit doet een veel te groot beroep de vrije tijd van medewerkers. Wij willen dat werkgevers meer duidelijkheid en zekerheid bieden.”

BMK-voorzitter Gesthuizen ziet ruimte om opnieuw het gesprek aan te gaan met de vakbonden en gaat hierover in overleg met haar achterban. We willen investeren in kinderopvang en een cao. Ik heb goede hoop dat we de onderhandelingen hervatten en een akkoord bereiken, al zal dat niet voor kerst lukken.” FNV gaat met haar leden in gesprek over het opstarten van acties.

De huidige cao Kinderopvang loopt tot 1 januari 2018.

Lees meer over