Nieuws/Financieel

DNB legt zich bij strengere bankregels neer

Door Ruben Eg

AMSTERDAM - De Nederlandse banken moeten hun kapitaalbuffers ‘significant’ verhogen door de aangekondigde strengere internationale regels. Maar zij kunnen hier tijdig aan voldoen, verwacht DNB.

De introductie van standaard modellen om de risico’s van verliezen op leningen in te schatten, treft de Nederlandse banken vooral in hun grote portefeuilles met hypotheken. De Nederlandsche Bank (DNB) voerde lang tevergeefs een lobby voor een uitzondering voor Nederlandse hypotheken. Die gelden internationaal als erg risicovol, door de combinatie van het relatief weinig eigen geld dat Nederlandse huizenkopers inleggen en de hypotheekrenteaftrek.

De aanstaande standaardbenadering leidt volgens DNB ‘tot een duidelijk hogere risicoweging dan de toepassing van interne modellen’: „Hiervan zijn de uitkomsten gebaseerd op de structureel lage verliezen op de Nederlandse hypotheekportefeuilles.”

DNB verwacht echter niet dat de strengere regels de Nederlandse grootbanken in problemen zal brengen: „Gezien hun sterke vermogens- en winstpositie zullen zij hier naar verwachting tijdig aan kunnen voldoen. De nieuwe eisen worden geleidelijk van kracht gedurende een ruime transitieperiode. Het akkoord zal wereldwijd bijdragen aan een gelijk speelveld en een verbeterde schokbestendigheid van banken.”

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) sluit zich bij die conclusie aan. „Nederlandse banken hebben echter blijvende zorg over een internationaal gelijk speelveld voor banken”, stelt de NVB echter. „De Europese Unie zou bij de implementatie rekening moeten houden met verschillen tussen landen en sectoren.”

Lees meer over