Nieuws/Financieel
1407316
Financieel

Column: Een gelukkig nieuw beleggingsjaar?

Donald Trump vormt een politiek risico

Donald Trump vormt een politiek risico

Afgelopen woensdag had ik het genoegen om aan te mogen schuiven bij het tweede corporate network event georganiseerd door instituut Clingendael. Wellicht ten overvloede, maar dergelijke bijeenkomsten geschieden op basis van de zogenaamde Chatham House Rule. Niet dat er nu zeer delicate uitspraken zijn gedaan, maar verwacht in deze column dus geen namen en rugnummers. Dit is overigens ook niet van belang aangezien ik in mijn laatste column voor De Financiële Telegraaf dit jaar vooral vooruit en kort terug wil kijken.

Donald Trump vormt een politiek risico

Donald Trump vormt een politiek risico

Het afgelopen jaar is wederom razend boeiend, en voor de belegger in elk geval een prachtig jaar, geweest. Maar wat was nou het centrale thema van 2017? Het jaar van Trump? Het jaar van de opkomst van de Bitcoin? Of toch het jaar van de spanningen rondom Noord-Korea? Ook de renteverhogingen van de Fed hebben een stempel gedrukt op de financiële markten en wat te denken van de Brexit onderhandelingen? Inderdaad, het is buitengewoon lastig om aan te geven wat nu het thema van 2017 is geweest. Het is echter nog veel moeilijker om het thema of beter de thema’s, voor een jaar dat nog moet beginnen te formuleren. Met de input van de boeiende sessie op het instituut Clingendael en mijn eigen gedachten en inzichten ga ik toch een poging wagen. Voor enkele belangrijke markten probeer ik het grootste risico voor 2018 in te schatten. Achtereenvolgend kijk ik kort naar de aandelenbeurzen, olie en valuta (EUR/USD en EUR/GBP).

‘Het risico van 2018’ voor aandelen beurzen

Natuurlijk blijft Noord-Korea een thema dat in 2018 helaas met grote regelmaat zal terugkeren. Het is ook zeer waarschijnlijk dat er in dit jaar een zogenaamde ´break through’ kan worden verwacht. Als Noord-Korea al niet de capaciteit heeft om het Amerikaanse vasteland te bereiken met Intercontinentale raketten dan toch zeker in 2018. Gezien de huidige positie van de Verenigde Staten - Trump heeft aangegeven het niet te zullen accepteren dat Noord-Korea in het bezit komt van deze capaciteiten - betekent dit dus of de start van gesprekken die moeten leiden tot een diplomatieke oplossing of het gitzwarte scenario van een militaire oplossing. In het laatste geval betekent dit natuurlijk in eerste instantie een humanitaire ramp. Tevens mag u zich dan opmaken voor een dramatisch beursjaar. Het kwantificeren van dergelijke risico’s is nauwelijks mogelijk maar spreken van een staartrisico doet de situatie tekort.

‘Het risico van 2018’ voor olie

Het grootste risico is dat de spanningen tussen Iran en Saudi Arabië escaleren in een direct conflict. Mohammad Bin Salman is duidelijk bezig zijn positie als troonopvolger te verstevigen en te legitimeren. Saudi Arabië en Iran voeren al decennia een strijd om wie de machtigste speler is in het Midden-Oosten. Inmiddels vinden er proxy oorlogen plaats in Syrië en Yemen maar proberende beide landen ook invloed te winnen in Irak en Libanon. Ook Qatar ondervindt de impact van de rivaliteit tussen beide landen. Een direct conflict zal zeer waarschijnlijk niet alleen impact hebben op productieniveaus (en dus het aanbod van olie) maar zal mogelijk ook leiden tot een beperking van distributiemogelijkheden die grotendeels via de golf van Aden en de Arabische zee verlopen. Uiteraard zou dit resulteren in een fors hogere olieprijs.

‘Het risico van 2018’ voor valuta’s

Voor EUR/USD zou het presidentschap van Trump zomaar eens het grootste politieke risico kunnen zijn. Het onderzoek naar de banden tussen het campagneteam van Trump (en wellicht Trump zelf) en Rusland zal in 2018 worden voortgezet. Oud-adviseur van Trump- Michael Flynn heeft al aangegeven te willen meewerken en getuigen in het onderzoek. Het valt alles behalve uit te sluiten dat meerdere personen die op dit moment in de staf van Trump zitten uiteindelijk ook het veld zullen moeten ruimen. Afhankelijk van de onderzoeksuitkomsten valt zelfs een ‘impeachment’ procedure niet geheel uit te sluiten. In dit geval zal EUR/USD flink stijgen, wat de exportpositie van de eurozone onder druk zou kunnen zetten en het broze economisch herstel zal beschadigen.

Voor EUR/GBP zal het u duidelijk zijn dat het ook komend jaar weer volledig draait om de Brexit. Wanneer er geen overeenkomst wordt gesloten en het uitdraait op een hard-Brexit zal ook in dit geval de euro fors stijgen ten opzichte van het pond. De impact van het wisselkoerseffect op de economie van de eurozone als geheel is uiteraard minder groot dan voor EUR/USD maar voor Nederland is het Verenigd Koninkrijk nog steeds een van de belangrijkste afzetmarkten.

Inderdaad, het betreft hier de risico’s, maar voor komend jaar liggen er natuurlijk ook weer vele kansen! Het economisch herstel trekt steeds verder aan en waar dit jaar gevreesd werd voor het populisme konden we uiteindelijk rustig ademhalen. Daarom alvast; fijne kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar!