Nieuws/Financieel
1411400936
Financieel

Beurs: AEX blijft op record staan

Communicatiemanager Petra van der Vlught luidde de beursgong ter gelegenheid van de start van het nieuwe online platform JobOn.nl.

Communicatiemanager Petra van der Vlught luidde de beursgong ter gelegenheid van de start van het nieuwe online platform JobOn.nl.

De AEX is vrijdag onveranderd gesloten en bleef daardoor op het hoogste niveau in negentien jaar staan. Vooral ArcelorMittal en NN Group stonden onder druk, terwijl Unibail-Rodamco-Westfield geliefd was. Bij de kleinere fondsen blonk zakenbank NIBC uit dankzij een overnamebod.

Communicatiemanager Petra van der Vlught luidde de beursgong ter gelegenheid van de start van het nieuwe online platform JobOn.nl.

Communicatiemanager Petra van der Vlught luidde de beursgong ter gelegenheid van de start van het nieuwe online platform JobOn.nl.

De AEX sloot evenals donderdag op 629,2 punten. De AMX zakt 0,5% naar 982,5 punten.

De meeste overige Europese beurzen zakten iets weg. De Britse FTSE en de Franse CAC 40 verloren 0,6% respectievelijk 0,3%. De Duitse DAX leverde fractioneel in.

Ondanks de al fors opgelopen koersen heeft ABN Amro de aandelenweging gisteren verhoogd tot licht overwogen. „De waarderingen zijn niet overdreven, gezien de zeer lage rentes. Het monetaire beleid blijft ruim en er zijn geluiden dat overheden gaan stimuleren. President Trump wil de belasting verlagen. Wij verwachten dat China zijn stimulering naar voren haalt, vanwege het coronavirus. De recente renteverlaging is hier al een voorbeeld van”, meldt hoofd beleggingsstrategie Ralph Wessels.

Over het coronavirus maakt Wessels zich geen grote zorgen. „Het aantal besmettingen is hoog, maar het sterftecijfer is onder de 2% gedoken. Als de epidemie eenmaal onder controle is, vindt een inhaalvraag plaats. Wij verwachten dat de economische groei in China in het eerste kwartaal tot 4,9% zal terugzakken, maar in het gehele jaar op 5,5% uitkomt. Dit was respectievelijk 5,9% en 5,8%.”

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij Securities maakt zich wel wat zorgen over het tempo van de koersstijgingen. „De AEX staat 40 punten boven het niveau van twee weken geleden, terwijl er sindsdien weinig veranderd is. De bedrijfsresultaten waren wel iets beter dan verwacht en de economische cijfers wijzen op wat herstel in Europa, maar dat zal weer terugvallen door het coronavirus. Wat er nu gebeurt is dat beleggers hun voorzichtigheid loslaten. Het gratis geld duwt hen naar de aandelenmarkten.”

Bij sluiting van de Europese beurzen stond de Dow Jones-index 0,1% lager en de Nasdaq-index 0,2% hoger.

In de AEX eindigde Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een winst van 2,9%. Het vastgoedfonds kwam eerder deze week met de jaarresultaten.

Aegon won 1% na de koersdreun van 5% op donderdag. Scheidend Aegon-topman Alex Wynaendts noemde die koersval toen ’een overreactie’. Schutte heeft nog altijd een voorkeur voor NN. „Deze verzekeraar is weliswaar aanzienlijk hoger gewaardeerd, maar kwalitatief ook vele malen beter. Aegon heeft een lagere solvabiliteit. Als de rente in de VS blijft dalen, zal dat pijn gaan doen.”

Informatieleverancier Relx klom 0,3%, ondanks een adviesverlaging naar houden door de Duitse zakenbank Berenberg. Gisteren vielen de gepubliceerde kwartaalcijfers in goede aarde.

Staalgigant ArcelorMittal zakte 1,7%. NN Group verloor door winstnemingen 1,6%, na donderdag omhoog te zijn geschoten op sterk meevallende kwartaalcijfers.

ABN Amro, die eerder deze week teleurstellende cijfers publiceerde, ging 1,4% omlaag. Verfproducent AkzoNobel zag 1,5% van zijn koers afgaan.

Shell zakte 1%.

Midkapper Fagron verloor 4,4%, na door KBC Securities van de kooplijst te zijn gehaald. De gisteren door de toeleverancier aan apothekers gepubliceerde jaarcijfers vielen tegen.

Just Eat Takeaway zakte 2%. Een grote Britse investeerder heeft een deel van zijn aandelenpakket verkocht.

Arcadis klom nog eens 4%. Het ingenieursbureau won donderdag al ruim 10% na positieve jaarcijfers.

Smallcapfonds Brunel steeg 2,6%. De detacheerder zag de winst vorig jaar bijna halveren.

Amsterdam Commodities sloot vlak in reactie op zijn jaarcijfers. De thee-, specerijen- en notenhandelaar rapporteerde een licht hogere winst.

Op de lokale markt schoot NIBC 6,1% omhoog naar €9,69 dankzij een overnamebod van Blackstone van €9,85 per aandeel. Schutte nuanceert de relatief bescheiden overnamepremie van 8%. „De beurskoers was de afgelopen weken bij hoge volumes al flink opgelopen. Doordat twee grootaandeelhouders akkoord zijn gegaan, is al er sprake van een done deal.”

Telecombedrijf VEON verloor 8,8%. De Amerikaanse bank JP Morgan greep de kwartaalcijfers aan om het advies naar verkopen te verlagen. De zaken in Rusland bleven moeizaam door hoge investeringen in het netwerk, maar in Pakistan, Oekraïne, Oezbekistan en Kazachstan werden goede zaken gedaan.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Meld je hier gratis aan.