Nieuws/Financieel
1411942
Financieel

Gokken op prijsdaling bitcoin kan binnenkort

Belgen die graag willen gokken op een prijsdaling van de bitcoin, zullen met afgunst naar Nederlanders kijken. Want in tegenstelling tot bij de zuiderburen komen er binnenkort in ons land futures beschikbaar op de digitale munt.

In zowel België als Nederland kan via allerlei speciale platforms in de bitcoin belegd worden. Veel beleggersbanken en brokers bieden ook de mogelijkheid aan op een prijsstijging van de digitale munt in te spelen, maar dan via trackers.

Met de komst van de futurehandel op de Amerikaanse derivatenbeurzen CBOE morgenavond en CME volgende week maandag krijgen beleggers voor het eerst de mogelijkheid op zowel een prijsstijging als prijsdaling te speculeren.

De Belgische financieeltoezichthouder FSMA staat de verkoop van futures op de bitcoin echter niet toe, zo schrijft dagblad De Tijd. De Nederlandse AFM is minder streng. De toezichthouder benadrukt weliswaar dat de handel in onder meer CFD’s zeer riskant is, maar verbiedt deze niet. Dat geldt ook voor futures op de bitcoin.

Nederlandse beleggers die in bitcoinfutures willen handelen, kunnen vanaf volgende week maandag waarschijnlijk terecht bij broker DeGiro. Directeur Gijs Nagel: ,,CME is namelijk één van de beurzen waarop onze klanten kunnen handelen. Wij zitten nog wel even met de clearing. ABN Amro doet de clearing gewoonlijk voor ons, maar wil deze bij de bitcoin niet voor haar rekening nemen."

Klanten van BinckBank die in futures op de bitcoin willen handelen moeten nog even geduld hebben, meldt beleggingsexpert Peter Siks. ,,Wij willen eerst afwachten hoe de handel op CME verloopt. En mogelijk wachten we totdat de futurehandel op de Nasdaq – in de loop van het eerste kwartaal - van start gaat.”

Nederlandse klanten van Saxo Bank moeten ook tot het nieuwe jaar wachten, laat handelaar Chris Jongbloed weten.

Vanwege de extreme schommelingen zullen de banken en brokers een hoge margin van vermoedelijk minimaal 50% hanteren. Dat betekent dat wie op een prijsstijging of -daling wil speculeren, bij de huidige prijs van ruim $15.000 zeker zo’n €6.500 vrij beschikbaar op zijn of haar rekening moet aanhouden.

Wie had gehoopt via andere afgeleide producten met kleinere bedragen in de bitcoin te kunnen speculeren, wacht een teleurstelling. Siks laat weten dat BinckBank voorlopig geen plannen heeft om met turbo’s op de bitcoin te komen. En klanten van Saxo Bank krijgen vooralsnog niet de mogelijkheid met CFD’s in de digitale munt te handelen.

Lees ook het (premium)artikel over de aarzeling bij banken.

Wilt u weten wat 2018 voor beleggers gaat brengen en of handelen in de bitcoin lucratief kan blijven? Meldt u zch dan aan voor het online seminar donderdagavond.