Nieuws/Financieel
1412344785
Financieel

Tesla flink vooruit op hogere beurzen VS

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de handelsdag duidelijk in de plus. Beleggers kijken vooral uit naar de langverwachte ondertekening van de fase 1-handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten later deze week. Dan worden ook de details van het akkoord bekend. Daarnaast gaat het cijferseizoen op Wall Street van start met resultaten van onder meer de grote Amerikaanse banken.

De Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent hoger op 28.872 punten. De breed samengestelde S&P 500 kreeg er 0,5 procent bij tot 3281 punten, techbeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot 9254 punten.

Een Chinese handelsdelegatie onder leiding van vicepremier Liu He is van maandag tot woensdag in Washington. Als onderdeel van de overeenkomst beloofden de VS af te zien van eerder aangekondigde verhogingen van importtarieven op Chinese goederen. Peking beloofde op zijn beurt voor miljarden extra aan landbouwgoederen uit de VS te zullen aanschaffen.

Fusie

Aan het bedrijvenfront werd gemeld dat de luchtvaart- en defensietoeleveranciers Woodward en Hexcel gaan fuseren in een aandelentransactie. Met de deal wordt Hexcel gewaardeerd op 6,4 miljard dollar. Woodward dikte 3,7 procent aan, Hexcel klom 8,4 procent.

Daarnaast werd bekend dat de producent van bekabeling en beveiligingsapparatuur Anixter International heeft ingestemd met een verhoogd overnamebod van elektronicadistributeur Wesco van 4,5 miljard dollar. Daarmee komt een einde aan een overnameslag rond Anixter (min 0,5 procent) tussen Wesco (min 2,6 procent) en investeerder Clayton, Dubilier & Rice.

De maker van sport- en yogakleding Lululemon Athletica verhoogde zijn verwachtingen voor de winst en omzet in het vierde kwartaal dankzij goede zaken in de feestdagenperiode. Het aandeel steeg bijna 4 procent.

Tesla

Tesla steeg na een positief analistenrapport 8,4 procent. Ook nieuws dat China dit jaar de subsidies voor elektrische auto's niet verder verlaagt, vielen goed bij beleggers. Een aandeel van de maker van elektrische auto's was voor het eerst meer dan 500 dollar waard.

Verder staat Google-moeder Alphabet (plus 0,4 procent) in de belangstelling. Het bedrijf nadert een beurswaarde van 1 biljoen dollar.

De euro was 1,1143 dollar waard tegen 1,1138 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 58,19 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 64,24 dollar per vat.