Nieuws/Financieel
1413918144
Financieel

Shell en Eneco bouwen weer een subsidieloos windpark in Noordzee

DEN HAAG (AFN) - Shell en Eneco gaan samen het derde subsidieloze windpark in de Nederlandse Noordzee aanleggen en exploiteren. Dankzij de komst van dit park kan windenergie op zee in 2023 voorzien in ongeveer 16 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag. Daarmee wordt het doel voor windenergie op zee uit het Energieakkoord naar verwachting binnen het budget en de planning behaald, meldt de Nederlandse overheid.

Het windpark komt op 18,5 kilometer van de kust bij Egmond aan Zee te staan en gaat in totaal 759 megawatt aan vermogen leveren. Dit is genoeg om meer dan 1 miljoen huishoudens van groene stroom te voorzien. CrossWind, zoals het consortium van Shell en Eneco heet, zullen 69 windturbines plaatsen. Het merendeel van de molens, met rotordiameters van wel 200 meter, bevindt zich straks op meer dan 1 kilometer afstand van elkaar.

De bedrijven zijn al langer actief met windparken op zee. Het samenwerkingsverband Blauwwind, waar de twee ook bij betrokken zijn, kreeg in 2016 bijvoorbeeld de vergunning om aan de slag te gaan op kavels in het windenergiegebied Borssele. Dat windpark is nu in aanbouw. Hoeveel geld er met de projecten is gemoeid, is nu niet naar buiten gebracht.

De komende jaren worden nog meer windparken op zee afgerond en zal de hoeveelheid elektriciteit die zij leveren sterk toenemen. Volgens het ministerie van Economische Zaken bedraagt het totale vermogen van windparken op zee nu ongeveer 1 gigawatt. Aan het einde van het jaar zal dit bijna 2,5 keer zoveel zijn en 2023 moet dit vermogen toenemen tot 4,7 gigawatt. In 2030 zal het totale vermogen verder oplopen tot 11 gigawatt. Dat is zo’n 40 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag.