Nieuws/Financieel
1414738453
Financieel

Nasdaq scherpt op Black Friday record aan; topweek Tesla

Drukte bij Wal Mart op Black Friday.

Drukte bij Wal Mart op Black Friday.

NEW YORK (AFN) - Na de rustdag vanwege de viering van Thanks Giving gingen de aandelenmarkten vrijdag in de verkorte handelssessie met kleine winsten de week uit.

Drukte bij Wal Mart op Black Friday.

Drukte bij Wal Mart op Black Friday.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger 29.951 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent naar 3638 punten, technologiegraadmeter Nasdaq won 0,9 procent naar een recordstand van 12.205,9 punten, een aanscherping van de top die eerder deze maand werd neergezet.

De tweede coronagolf doet zich ondanks de vooruitzichten op een vaccin hard voelen. In de Verenigde Staten bereikte het aantal ziekenhuisopnames wegens het coronavirus woensdag een nieuw record. Onder andere Duitsland besloot deze week lockdownmaatregelen te verlengen. Het economisch vertrouwen in de Europese Unie kreeg deze maand dan ook een tik.

Over een van de beoogde vaccins tegen het longvirus, dat van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford, zijn ook twijfels gerezen. In het onderzoek dat de effectiviteit van het middel moest aantonen, zijn fouten gemaakt.

Tesla koerste nog eens 2% hoger ondanks het nieuws dat de Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid 115.000 elektrische auto's van het merk onderzoekt. Er zouden technische problemen zijn met de wielophanging aan de voorkant bij bepaalde modellen. Op weekbasis schoot bijna 20% omhoog.

Grote winkelbedrijven als Walmart (min 0,2 procent) en Amazon (plus 0,3 procent) stonden extra in de schijnwerpers vanwege Black Friday. Deze dag staat in de VS bekend als de start van het belangrijke feestdagenseizoen voor retailers, die tijdens deze periode alles uit de kast halen om klanten te binden. Vaak worden grote kortingen geboden om kopers over de streep te trekken.

Verder was er bovengemiddelde aandacht voor Tesla na het nieuws dat de Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid 115.000 auto's van het merk onderzoekt. Er zouden technische problemen zijn met de wielophanging aan de voorkant bij bepaalde modellen. Het aandeel won evenwel dik 2 procent.

Walt Disney verloor 1,4 procent. Het media- en entertainmentconcern maakte bekend nog eens 4000 medewerkers te ontslaan wegens sterk gedaalde bezoekersaantallen in zijn pretparken. Die banenreductie komt bovenop de 28.000 te schrappen arbeidsplaatsen die Disney eerder al aankondigde.

Het Chinese technologiebedrijf Baidu, dat een notering heeft aan de Nasdaq, won 2,5 procent na overnamegeruchten. De Chinese tegenhanger van Google zou met Alibaba en Tencent onderhandelen over de verkoop van een meerderheidsbelang in streamingdienst iQIYI.