Nieuws/Financieel
14152114
Financieel

Brussel: soepelere regels voor luchtvaart om virus

Brussel - De Europese regels voor het gebruik van start- en landingstijden (slots) op luchthavens worden tijdelijk versoepeld. Luchtvaartmaatschappijen mogen vluchten schrappen zonder dat ze hun slots kwijtraken.

De Europese Commissie komt „heel snel” met wetgeving vanwege de gevolgen van het coronavirus voor de sector, kondigde voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag aan.

De luchtvaartbranche had vorige week om coulance gevraagd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had Brussel om opschorting van de regels verzocht.

Halfvol

De capaciteit op luchthavens wordt verdeeld door zogenoemde slotcoördinators. Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht minstens 80 procent van aan hen toegewezen slots ook echt te gebruiken. Als ze dat niet doen kunnen ze die in het volgende jaar verliezen. Veel maatschappijen vliegen om die reden nu met beperkt gevulde vliegtuigen.

Het virus heeft een „enorme impact” op de luchtvaartindustrie, zei Von der Leyen. „En het gaat met de dag slechter. We willen het tijdelijk makkelijker maken voor maatschappijen om hun slots te houden. Dat zal ook de CO2-uitstoot verlagen doordat vrijwel lege vliegtuigen niet meer de lucht in hoeven, voegde ze eraan toe.

Voor vluchten van en naar China gold al een uitzondering.