Nieuws/Financieel
1417948929
Financieel

Opslagtanks Vopak voller in eerste jaarhelft

ROTTERDAM (AFN) - De opslagtanks van Vopak voor olie waren in de eerste helft van dit jaar voller vanwege de lagere olieprijzen. Door het grote aanbod op de oliemarkt was er veel vraag naar opslagcapaciteit terwijl handelaren ook olie opslaan in afwachting van hogere prijzen.

De opslagtanks waren voor 88 procent gevuld tegen 84 procent in de eerste helft van vorig jaar. In het tweede kwartaal kwam de bezettingsgraad uit op 90 procent. Dat was 86 procent in het eerste kwartaal en 84 procent een jaar eerder. Vopak had in april al aangegeven dat de opslagtanks voor olie voller zouden raken vanwege door het zogeheten contango-effect, waarbij speculanten olie opslaan in afwachting van prijsstijgingen.

Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar 402,6 miljoen euro tegen 422,6 miljoen euro een jaar eerder. Die daling had te maken met de desinvestering van terminals in Algeciras, Amsterdam en Hamburg en negatieve wisselkoerseffecten, aldus Vopak. Als die factoren niet worden meegerekend was sprake van een stijging van het resultaat met 18 miljoen euro. Er werd een nettowinst geboekt van ruim 166 miljoen euro.

Nieuwe projecten

Het bedrijf gaf aan het resultaat te willen laten groeien door nieuwe projecten. De investeringen kunnen dit jaar uitkomen op 500 miljoen euro. Volgens topman Eelco Hoekstra zouden de investeringen daarmee uitkomen aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 300 miljoen tot 500 miljoen euro. Dat onderstreept volgens hem het vertrouwen van het bedrijf. Daarnaast is de onderneming uit Rotterdam bezig de kosten te verlagen.

Hoekstra verklaarde verder dat hij denkt dat de volatiliteit op de oliemarkt nog wel twee jaar kan aanhoudend, na een „ongekende” onrust op de oliemarkt in de eerste helft van dit jaar. Hij zei positief gestemd te zijn over de vraag naar opslag in de komende tijd. Financieel directeur Gerard Paulides verklaarde tegen persbureau Bloomberg dat de huidige opslagcapaciteit „in essentie volledig is ingeboekt.”

"Geen vuurwerk, wel mooie kans voor Vopak"

Dit vindt DFT-verslaggever Edwin van der Schoot:

„Beleggers die vuurwerk verwachtten van Vopak, nu er veel vraag naar olieopslag is, kwamen even bedrogen uit. Het terminalbedrijf heeft juist zijn blootstelling aan olie verminderd, en is onder andere meer chemicaliën gaan opslaan. De chemie, onder meer als toeleveranciers voor coatings aan de auto-industrie, kreeg echter wel een tik in het eerste halfjaar. Toch verwachten analisten voor de tweede helft van het jaar een mooie kans voor Vopak om het klassieke contango-spel te spelen, nu de prijs lager is dan die vermoedelijk in de toekomst zal zijn en olieopslag dus loont voor speculanten.”

Volg Edwin van der Schoot op Twitter: @edvschoot