Nieuws/Financieel
1420631396
Financieel

Hoop op coronasteun VS dempt schrik over Trump

Amsterdam - Met een sprintje aan het einde van de handel hield de AEX vrijdag de voeten droog. Beleggers schudden de zorgen over de besmetting van de Amerikaanse president Trump van zich af door de aangewakkerde hoop op nieuwe coronasteun in de VS.

De AEX-index eindigde 0,5% hoger op 553,12 punten na bij de start nog te zijn weggezakt tot dicht tegen de grens van 545 punten. Op weekbasis veerde de hoofdgraadmeter 2,3% op. De Midkap-index won 0,8% op 819,21 punten en pakte over de week 4,4%.

Elders in Europa bleef Parijs vlak (+0,02%) en verloor Frankfurt 0,3%.

De stemming op het Damrak klaarde op vanwege de groeiende hoop dat nieuwe coronasteun in de VS binnen bereik ligt. De Democratische leider Nancy Pelosi benadrukt in een tweet dat de ziekte van president Trump een andere dynamiek kan geven aan de onderhandelingen met de Republikeinen.

In de middag kregen beleggers belangrijke cijfers over de Amerika arbeidsmarkt voorgeschoteld. Er kwamen over de maand september 661.000 nieuwe banen, terwijl vooraf op een plus van 900.000 was gerekend.

De werkgelegenheidscijfers over juli en augustus werden flink opwaarts bijgesteld. De werkloosheid in de VS daalde van 8,4% naar 7,9% van de beroepsbevolking. Dat was beter dan de afname naar 8,2% die in doorsnee werd voorspeld.

Kans op nieuwe recessie VS

Jeroen Blokland, strateeg bij Robeco, liet in een reactie weten dat de aanhoudende verzwakking op de arbeidsmarkt in de VS een V-vormig economisch herstel in de weg zit. Hij sluit niet uit dat bij een toename van het blijvende banenverlies de grootste economie ter wereld uiteindelijk in een nieuwe recessie terecht kan komen.

Richard Abma, vermogensbeheerder bij OHV, was wat minder somber over het Amerikaanse banenrapport. Vooral de verdere daling van de werkloosheid tot onder de 8% gaf volgens hem reden om het glas nog halfvol te zien. „Het gaat bij de banencijfers om enorme getallen, waardoor er grote afwijkingen in kunnen zitten met de verwachtingen. Zo werd de banengroei over augustus nog fors verhoogd.”

Bij de start van de handel kropen beleggers op het Damrak nog flink in hun schulp in reactie op de mededeling van president Trump via Twitter dat hij en zijn vrouw Melania besmet zijn met corona, nadat eerder naar buiten was gekomen dat een belangrijke adviseur van hem het virus had opgelopen.

Analisten zeggen dat de besmetting van Trump onderstreept dat de risico’s van het coronavirus nog lang niet verdwenen zijn en dat de verkiezingscampagne in de VS verstoord kan worden.

„De financiële markten hebben een hekel aan onzekerheid en dit zorgt daarvoor. Niet alleen vanwege de president, maar ook omdat dit kan betekenen dat het virus zich nu verspreidt in de hogere regionen van de Amerikaanse regering”, aldus een analist tegen persbureau Bloomberg.

"Voordeel"

Volgens Abma is het afwachten hoe groot de impact van het coronavirus zal zijn op de gezondheid van Trump. „Bij een milde vorm kan het nog in zijn voordeel zijn dat hij in de laatste weken voor de verkiezingen nog actief campagne kan voeren door de immuniteit voor het virus, terwijl Biden nog steeds voorzichtig moet zijn.”

Abma houdt er rekening mee dat op zeer korte termijn beleggers nog oog zullen hebben voor de gezondheidstoestand van Trump. „Bij de coronabesmetting van de Britse premier Boris Johnson verslechterde zijn situatie al snel.”

Buiten de presidentsverkiezingen in de VS is de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus ook van groot belang voor beleggers, stelt Abma. „In een scenario dat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen langdurig betwist gaat worden, kunnen positieve signalen over de gang van zaken bij het onderzoek naar een vaccin tegenwicht bieden. Daarnaast is het te hopen dat de Republikeinen en de Democraten er nog uit gaan komen met een deal over nieuwe coronasteun.”

KPN in voorhoede

In de AEX drong Philips het verlies terug tot een min van 0,5%. Het medische technologieconcern heeft grote blootstelling heeft aan de Amerikaanse markt.

Unibail-Rodamco-Westfield kwam onder druk. Het vastgoedfonds moest 1,4% afstaan.

ASMI dat een dag eerder nog in de lift zat vanwege een opsteker in de chipsector, zakte 1,8% weg. ASML leverde 0,5% in.

RD Shell draaide naar een winst van 1,1%. De prijs van ruwe olie (Brent) dook weer onder de $40 per vat door de aanhoudende vrees voor een veel mindere vraag naar olie als gevolg van de tweede coronagolf. Corné van Zeijl, analist bij Actiam, benadrukt dat Shell dit jaar een beursdrama is voor beleggers met zo’n 60% van de koers af sinds de top begin dit jaar.

Het defensieve fonds KPN deed goede zaken. Het telecomconcern steeg 1,8%. Banken raakten aardig op dreef door de corona-opsteker uit de VS. Koploper ABN dikte 2,7% aan. ING steeg 1,7%.

In de Midkap-index werd Air France KLM 1,8% lager gezet ondanks dat de vakbonden en KLM donderdagavond op de valreep een deal bereikten over een loonoffer.

Besi werd ook geraakt, met een verlies van 2,1%.

Aan de andere kant lag Eurocommercial Properties (+5,2%) goed in de markt na de verkoop van een Zweeds winkelcentrum.

Basic-Fit sprintte naar een winst van 3,4%.

Meer relevant financieel nieuws ’s ochtends gratis in je mailbox? Meld je hier aan.