Nieuws/Financieel
1424099604
Financieel

Actief beleggingsfonds verliest in coronacrash van indexvolger

Amsterdam - Beleggingsfondsen claimen in crisistijden het verschil te maken, afgezet tegen veilige beleggingen. In deze turbulente markt zouden ze in rendement de indexvolgers of trackers aftroeven. Klopt niet, zo blijkt uit een recente vergelijkingen van marktonderzoeker Morningstar.

Managers van fondsen in actief vermogensbeheer zouden gemiddeld de juiste aandelen of strategie gebruiken om beleggers in een negatieve markt nog wel winst te geven. Zij zouden hun hogere beloning waard zijn en de indexvolgers of exchange traded funds voorbij streven.

Over de periode vanaf december 2018 tot woensdag bleef volgens de vergelijking van Morningstar van 1845 actieve Amerikaanse aandelenfondsen dat twee derde van al die actieve fondsen achterblijft bij de index.

In de recente storm, de onderzochte periode periode 20 februari tot en met 12 maart, toen het coronavirus Europa volop trof, wist 52% van de actieve Amerikaanse aandelenbeleggingsfondsen hun index te verslaan. Maar in de periode van de forse aandelenrally, 24 december 2018 tot en met 19 februari 2020, bleven ze gemiddeld achter.

De rally en correctie bij elkaar opgeteld zorgt voor een min voor de actief belegde fondsen, aldus Mornigstar, waarbij indexfondsen daarin gemiddeld beter presteerden.