Nieuws/Financieel
1424627590
Financieel

Handelsconflict en Intel raken Wall Street

NEW YORK (AFN) - De verliezen op de aandelenbeurzen in New York liepen gaandeweg de handelsdag nog iets verder op. Beleggers op Wall Street maken zich zorgen over de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Ook de tegenvaller van Intel hakt erin.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 0,7 procent lager op 26.478 punten. De brede S&P 500 zakte 0,9 procent tot 3208 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,3 procent tot 10.325 punten.

De Chinese regering heeft de sluiting gelast van het Amerikaanse consulaat in Chengdu. Peking reageerde daarmee op de sluiting van het Chinese consulaat in Houston. Washington besloot daartoe omdat hackers met Chinese steun vertrouwelijke informatie van onder meer bedrijven in de VS zou vergaren.

Intel verkocht beduidend meer chips voor gebruik in datacentra, omdat er wereldwijd veel meer thuis wordt gewerkt. Maar de verwachtingen voor het lopende kwartaal vielen tegen en de uitrol van nieuwe chips loopt volgens Intel vertraging op. Intel kelderde 16 procent. Rivaal Advanced Micro Devices (AMD) steeg juist ruim 14 procent.

Mattel profiteerde ervan dat in coronatijd veel kinderen thuis zaten. Dat stuwde de verkoop van Barbie-poppen en ander speelgoed. Daartegenover stond dat veel speelgoedwinkels een tijd dicht zijn geweest. De totale omzet ging omlaag en het verlies liep verder op. Mattel zakte 4,3 procent.

Oliedienstverlener Schlumberger is na moeilijk tweede kwartaal van plan 21.000 banen te schrappen en verloor 1,5 procent. Verder kwamen onder meer industrieconcern Honeywell, creditcardverstrekker American Express en telecombedrijf Verizon Communications met resultaten naar buiten.

Ook Goldman Sachs stond in de belangstelling, na een schikking in de grote fraudezaak in Maleisië. De zakenbank telt bijna 4 miljard dollar neer om alle aanklachten tegen het financiële concern te laten vallen. Goldman Sachs steeg 0,5 procent.

Op macro-economisch gebied werd bekend dat de verkoop van nieuwe woningen in de VS naar het hoogste niveau is gestegen in bijna dertien jaar, geholpen door de lage hypotheekrente. Daarnaast maakte marktonderzoeker Markit bekend dat de Amerikaanse industrie deze maand groei laat zien, van de lichte krimp in juni.

De euro noteerde 1,1641 dollar tegen 1,1636 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 40,93 dollar. Brentolie verloor 0,7 procent tot 43,02 dollar per vat.