Nieuws/Financieel
1424856950
Financieel

NN worstelt met kostenbesparingen

Amsterdam - Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) wist in het tweede kwartaal te verrassen met een hogere nettowinst en betere resultaten bij de schadetak, maar had wel moeite om de kostenverlagingen door te zetten.

Financieel directeur Delfin Rueda van de verzekeraar waarschuwde daarbij dat het verlagen van de kosten in de toekomst naar verwachting trager zal verlopen, mede doordat de zijn investeringen moeten worden opgevoerd.

NN realiseerde in het tweede kwartaal 306 miljoen euro aan kostenbesparingen ten opzichte van het ijkpunt in 2016. Een kwartaal eerder was er sprake van 310 miljoen euro aan structurele besparingen. Wel denkt hij dat NN op koers ligt om het besparingsdoel van 400 miljoen aan kosten op voortgezette activiteiten eind 2020 te kunnen halen.

Hogere nettowinst

De operationele winst in het afgelopen kwartaal zakte tot 445 miljoen euro van 508 miljoen euro in het dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst kwam wel hoger uit op 606 miljoen euro, tegen 463 miljoen euro een jaar geleden. Analisten hadden juist op een daling tot 344 miljoen gerekend.

"Laatste kwartaal besluit Friese in stijl"

Dit vindt DFT-verslaggever Thijs Rösken.

„De cijfers over het laatste kwartaal waarin Lard Friese NN leidde zullen beleggers niet teleurstellen. De nettowinst stijgt met bijna een derde terwijl krimp werd verwacht, de solvabiliteit daalt iets maar blijft hoger dan verwacht en ook de schadeverzekeringstak draait weer beter. Het zijn resultaten waarmee Friese eerder volgers tevreden hield. Aan opvolger David Knibbe te taak om de aangekochte schadetak van Vivat zo te integreren dat die bijdraagt aan de resultaten volgend jaar. Hij liet bij de aankoop van Delta Lloyd zien snel te kunnen integreren.”

Volg Thijs Rosken op Twitter

Cfo Delfin Rueda die de honneurs waarnam na het afscheid van Lard Friese nam tijdens een toelichting op de resultaten ook nog de gelegenheid om te vertellen waarom hij denkt dat David Knibbe de juiste nieuwe topman van NN is.

’De juiste man’

„Ik werk al zeven jaar bij NN en al die tijd met David. In die tijd heb ik erg fijn met hem samengewerkt en gemerkt dat zijn prestaties ook management-breed erg werden gewaardeerd. David heeft een brede ervaring bij NN, vanuit ING al en later bij de Europese en Nederlandse tak. Hij is in de afgelopen jaren erg betrokken geweest bij het vormen en uitvoeren van NN’s strategie. Daarom ben ik erg blij en gelukkig met hem als nieuwe ceo.”

Frieses vertrek

Ook over Friese had hij nog wat mooie woorden. „Dat Lard Friese vertrekt vind ik natuurlijk jammer, want ik stond dichtbij hem als collega. Hij heeft het sinds de afsplitsing van ING en de beursgang fantastisch gedaan. We maken ons verder geen zorgen over dat hij de overstap maakt naar een concurrent. Wij focussen ons gewoon op NN.”