Nieuws/Financieel
1425849720
Financieel

Inflatie volgens rekenmethode CBS voor het eerst sinds 1975 hoger dan 10%

Nederlanders steeds duurder uit.

Nederlanders steeds duurder uit.

Amsterdam - Prijzen stijgen de pan uit. Voor het eerst sinds 1975 heeft Nederland, volgens de rekenmethodes van het Centraal Bureau voor de Statistiek, een inflatie van meer dan 10% gekregen.

Nederlanders steeds duurder uit.

Nederlanders steeds duurder uit.

Dat meldt het CBS donderdagochtend. Volgens het statistiekbureau waren consumentengoederen en -diensten in juli 10,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In juni bedroeg de inflatie nog 8,6 procent. De toename kwam vooral door de prijsontwikkelingen van energie en woninghuren.

Vorige week meldde het CBS al dat de inflatie op basis van de Europese meetmethode weer duidelijk is opgelopen na enkele maanden van daling. Dat inflatiecijfer liep zelfs op tot 11,6 procent. Maar in die berekening waren onder andere de kosten voor wonen, zoals de huurprijzen, buiten beschouwing gelaten.

De hoge energieprijzen maken steeds meer producten en diensten in Nederland duurder en de prijsstijgingen worden hardnekkiger. Dat zeggen economen van ABN AMRO in een reactie op de nieuwe inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze denken daarom dat de inflatie heel dit jaar en volgend jaar hoger zal uitkomen dan eerder voorzien.

Volgens het CBS is de toename van het algehele prijspeil vorige maand voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent op jaarbasis uitgekomen. De toename kwam vooral doordat de energieprijzen de pan uit blijven rijzen, ondanks de recente btw-verlaging voor energie. Dit kan doorwerken in de prijzen van tal van producten.

ABN somberder

Economen van ABN Amro herzien hun inflatieverwachting tot 8,7% voor heel 2022, meldden zij donderdag. Zij constateren dat de energieprijzen nog tot eind 2023 hoog blijven. Het zal volgens de economen waarschijnlijk nog even duren voordat de lagere prijzen van grondstoffen de verwerkende industrie, en uiteindelijk de consument bereiken. „Wij gaan ervan uit dat dit nog wel tot in 2023 kan duren.”

Wat voor ABN Amro meespeelt is dat de overheid in Nederland met de tijdelijke accijnsverlaging op benzine en diesel en de tijdelijke btw-verlaging voor energie een deel van de inflatie van dit jaar overhevelt naar volgend jaar.