Nieuws/Financieel
1430624
Financieel

Deloitte: 45.000 woningen op lege parkeerruimte

Amterdam (DFT) - Door de opkomst van zelfrijdende auto’s en deelauto’s komt in Nederland ruimte vrij voor tienduizenden woningen en miljoenen bomen, zo hebben consultants van Deloitte berekend.

De nieuwe mobiliteitsvormen vereisen namelijk veel minder parkeerruimte in de bebouwde kom. „Zelfrijdende auto’s hoeven ‘s nachts niet stil te staan in de binnenstad, maar kunnen daarbuiten geparkeerd en opgeladen worden. ’s Ochtends pikken ze hun klant voor de deur weer op”, aldus Deloitte-partner Frank ten Have. Volgens hem zie je in sommige wijken in de grote steden nu al een verminderde vraag naar parkeerruimte door de opkomst van deelauto’s.

Op dit moment zijn er volgens Deloitte in Nederland ruim 14 miljoen parkeerplaatsen voor 8 miljoen auto’s. Die auto’s worden nu nog gemiddeld een uur per dag gebruikt. Deloitte concludeert dat in het basisscenario het aantal benodigde parkeerplaatsen terugloopt naar circa 9 miljoen in 2040, een daling van 38%. Dat maakt volgens de consultants voldoende ruimte vrij voor 45.000 woningen en 7.000 hectare groen, goed voor 12 miljoen bomen.