Nieuws/Financieel
1431328331
Financieel

Wall Street hoger ondanks historische piek werkloosheid

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten gesloten. Beleggers verwerkten het nieuws dat de werkloosheid in de Verenigde Staten in april door de coronacrisis is gestegen naar het hoogste niveau in meer dan tachtig jaar. Het cijfer was minder slecht dan verwacht. Verder zorgde de toenadering tussen China en de VS om de eerste fase van de handelsdeal tussen de twee landen te verwezenlijken voor enig optimisme.

De Dow-Jonesindex sloot de sessie 1,9 procent hoger op 24.331,32 punten. De S&P 500 steeg 1,7 procent tot 2929,80 punten en techgraadmeter Nasdaq won 1,6 procent tot 9121,32 punten.

Uit het banenrapport bleek dat de werkloosheid in de VS omhoog schoot naar 14,7 procent, het hoogste niveau sinds de Grote Depressie in de jaren dertig. Vorige maand gingen 20,5 miljoen arbeidsplaatsen verloren in de grootste economie van de wereld. Door de crisis zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. In de afgelopen weken hebben al meer dan 30 miljoen Amerikanen een uitkering aangevraagd.

Booking Holdings

Booking Holdings verloor 0,9 procent. Het bedrijf achter onder meer boekingssite Booking.com lijdt flink onder de maatregelen die verschillende landen hebben genomen om de uitbraak van het coronavirus te vertragen. Het aantal geboekte hotelovernachtingen via de platforms nam met 43 procent af. De omzet viel met bijna de helft terug en onder de streep resteerde een verlies van bijna 700 miljoen dollar.

Verder behoorde Noble Energy tot de stijgers. Het bedrijf zet het mes in zijn olieproductie en zal ook zijn uitgaven gaan beperken. Noble won 13 procent aan beurswaarde.

Uber Technologies

Uber Technologies, het bedrijf achter de taxi-app won 6 procent. Uber heeft in het afgelopen kwartaal voor het eerst in zijn bestaan minder ritten uitgevoerd, maar profiteerde wel van een stijging in het aantal bezorgde maaltijden via bezorgtak Uber Eats.

Automaker Tesla zou zijn autofabriek in het Californische Fremont, ondanks mogelijke weerstand van autoriteiten willen heropenen. Die fabriek werd in maart noodgedwongen stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het aandeel Tesla won 5,1 procent. Techreus Apple (plus 2,1 procent) maakte bekend een deel van zijn winkels in de VS weer open te willen gooien. Die zijn vanwege de verspreiding van het coronavirus gesloten.

De euro was 1,0837 dollar waard tegen 1,0855 eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,7 procent meer op 24,60 euro. Brentolie klom 4,9 procent in prijs tot 30,90 dollar per vat.