Nieuws/Financieel
1434623
Financieel

Inval bij Amsterdams notariskantoor

Amsterdam Notarieel toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) heeft een inval gedaan bij het Amsterdamse notariskantoor Voorwinde. De betrokken notaris Bart Voorwinde werd afgelopen week al per direct geschorst.

Volgens een ingewijde is er sprake van een miljoenentekort op de derdenrekening van het kantoor. Op deze rekening storten klanten van de notaris de betaling voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis. Indien er sprake is van een tekort, kunnen klanten en hun banken financieel zwaar gedupeerd raken. Daarnaast zou volgens een directbetrokkene bij het notariskantoor een schaduwboekhouding zijn aangehouden, om de tekorten te verhullen.

Directeur Marijke Kaptein van toezichthouder BFT bevestigt het bezoek van medewerkers van de toezichthouder bij het notariskantoor. “Vorige week dinsdag kregen we een tip over een ernstige situatie op het kantoor. Inmiddels is de betrokken notaris met onmiddellijke ingang geschorst door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en is er een bewindvoerder aangesteld. Ook hebben we de derdengeldenrekening bevroren.”

Over het vermeende miljoenentekort zegt Kaptein nog niets te kunnen melden. “Er is inderdaad sprake van een tekort op de derdengeldenrekening, maar over de hoogte daarvan is nog weinig te zeggen. De rekening is verdeeld over diverse verschillende bankrekeningen. Ons onderzoek loopt nog”, aldus de BFT-directeur. Vandaag wordt besloten of er bij het Openbaar Ministerie aangifte wordt gedaan tegen de betrokken notaris.

Gedupeerde klanten van Voorwinde kunnen volgens een woordvoerder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie bij “schrijnende gevallen” een beroep doen op het ‘Voorzieningsfonds’, dat uitkeert bij tekorten op derdenrekeningen. Het kantoor Voorwinde was gisteren onbereikbaar voor commentaar.