Financieel/Geld
1436062
Geld

Huurprijzen vrije sector op recordhoogte

Amsterdam - De huurprijzen van woningen in de vrije sector waren nog nooit zo hoog in Amsterdam.

Via huurwoningenbemiddelaar Pararius presenteren NVM, VBO, VastgoedPRO, woningcorporaties, beheerders en beleggers cijfers over hun beschikbare woningaanbod.

De huurprijzen stagneren de laatste maanden, maar van de weg naar beneden is geen sprake. Vooral in het Centrum, West en Zuid worden flinke huren betaald.

Marktverstorend

Directeur Jasper de Groot van Pararius vindt het niet vreemd dat de huurprijzen in Amsterdam de hoogste van het land zijn. Het grote aantal sociale woningen werkt marktverstorend. „In de rest van Nederland is de markt ruwweg verdeeld in 56 procent koopwoningen, 10 procent vrijesector huurwoningen en 34 procent sociale woningbouw”, zegt hij.

Volgens De Groot heeft Brussel Nederland al een paar keer op de neus getikt omdat het aanbod sociale woningen zo groot is. „In Amsterdam behoort echter 57 procent van de woningen tot de sociale woningvoorraad. Het aantal koopwoningen is 31 procent en de rest is voor de vrije huursector, dus zeg maar het middensegment.”

Topprijzen

Het zorgt voor topprijzen. Wie een appartement van 75 vierkante meter aan de Prinsengracht heeft, kan dat verhuren voor zo’n 2000 euro per maand.

Het is een dodelijke mix voor de woningmarkt, stelt De Groot. „Het middensegment is er gewoonweg niet. Daarnaast is het aantal koopwoningen zo schaars, dat het alleen nog maar betaalbaar is met een zeer gevulde portemonnee. Zo krijg je een stad met alleen maar de allerarmsten plus de rijken. De middenklasse wil graag in Amsterdam wonen, maar is toegewezen op de vrije huursector.”

Middensegment

Voor de toekomst is verbetering beloofd. Veertig procent van alle woningen moet tot het middensegment gaan behoren. „Een druppel op de gloeiende plaat”, noemt De Groot dat aantal. „Het gaat namelijk heel erg lang duren voordat de woningen, waarnaar zoveel vraag is, gerealiseerd zijn.”