Nieuws/Financieel

Vattenfall wil zonder subsidie windpark op zee aanleggen

Vattenfall, eigenaar van Nuon, wil meebieden op een kavel voor de Zuid-Hollandse kust waar een windpark moet komen dat zonder subsidie windstroom moet leveren. Dat maakt het bedrijf vrijdag bekend.

In Duitsland is al een tender geweest voor een windpark dat zonder subsidie moet gaan draaien, dat werd gewonnen door een conglomeraat met het Duitse energiebedrijf EnBW. Dit park hoeft echter jaren later gerealiseerd te worden dan de windparken voor de Nederlandse kust, die uiterlijk vier jaar na de verlening van de vergunning moeten gaan draaien.

Aanvankelijk was het ministerie van plan om aan de exploitant die de tender zou winnen voor het windpark Hollandse Kust Zuid een subsidie per kilowattuur stroom mee te geven. Toen echter de prijzen waartegen de windparken voor Borssele werden geveild hard daalden en in Duitsland het eerste subsidieloze park werd geveild, besloot toenmalig minister Kamp te proberen ook voor de Nederlandse kust zonder subsidie windstroom te krijgen.

De selectie voor de subsidieloze tender zal veel sterker op de onderbouwing van het bod komen te liggen nu de leveringsprijs die eerder leidend was, geen factor meer is. Volgens het FD zouden ook EnBW, Statoil en de Arabische investeerder interesse hebben in een subsidieloospark, terwijl Eneco eerder heeft laten weten nog veel risico’s te zien bij een windpark zonder subsidie.

Lees meer over