Financieel/Geld
1436583
Geld

Fors hogere waterrekening in zeven gemeenten

ZWOLLE - Bijna 90.000 inwoners van zeven gemeenten krijgen vanaf volgend jaar een fors hogere drinkwaterrekening. Hun gemeenten voeren alsnog de precarioheffing in, een lokale belasting die via de drinkwaterrekening bij de inwoners terechtkomt, meldt drinkwaterbedrijf Vitens.

Het waterbedrijf spreekt van een oneigenlijke wijze voor gemeenten om aan geld te komen.

Het gaat om Achtkarspelen, De Ronde Venen, Hattem, Lingewaard, Oldebroek, Rhenen en Tytsjerksteradiel. Afhankelijk van de gemeente gaan mensen volgend jaar en in 2019 jaarlijks tussen de 60 en 105 euro meer betalen.

De precario op nutsleidingen is sinds 1 juli afgeschaft, maar er is een overgangsregeling van vijf jaar. Gemeenten die in 2016 al een tarief voor precario op nutsleidingen hadden, mogen die nog tot 2022 blijven heffen. Achtkarspelen, De Ronde Venen, Hattem, Lingewaard, Oldebroek, Rhenen en Tytsjerksteradiel willen nu met terugwerkende kracht alsnog precario heffen.

De koepel van waterbedrijven Vewin kan niet direct aangeven of in nog meer gemeenten de precarioheffing met terugwerkende kracht wordt ingevoerd. Enkele tientallen gemeenten hadden volgens Vewin een verordening en een tarief vastgesteld voordat de heffing werd afgeschaft, maar brachten de precario niet in rekening. Een aantal gaat dit nu toch doen, ondanks een oproep van de minister van Binnenlandse Zaken zo spoedig mogelijk te stoppen met het heffen van de belasting, legt een woordvoerder van Vewin uit.

Vewin vindt dat gemeenten hun inkomsten niet moeten aanvullen via het belasten van een eerste levensbehoefte als drinkwater. Ook vindt de vereniging dat in de overgangsperiode sprake moet zijn van daadwerkelijke afbouw van de precario.