Nieuws/Financieel
1437366464
Financieel

Koopjesjagers redden AEX met eindspurt

Het Damrak keerde donderdagmiddag van verlies naar winst. Wall Streets opmars gaf steun. Randstad werd dagwinnaar, ABN bleef de grote verliezer in de AEX. Na een ongekend grote aanvraag van Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen, vonden beleggers dat de bodem even is bereikt, aldus analisten. ’Beleggers vinden de stimuleringspakketten voldoende’, ’koopjesjagers keren terug’, ’het kan niet veel erger’, noemden analisten als verklaringen.

De AEX-index sloot met 1,6% winst en 482,99 punten, na 3% verlies in de ochtend. De Midkap-index bracht de winst naar 2,5% op 668,03 punten.

De grootste Europese beurs, de FTSE 100 in Londen, keerde ’s middags ook naar winst (+0,9%). Frankfurt steeg 0,8% bij het slot, Parijs dikte met 1,1% aan.

Maronieuws was somber. Duitsland meldde een slecht vertrouwenscijfer. De economie van de eurozone staat voor een krimp van zeker 2%, zo berekenden kredietbeoordelaars S&P Global en Moody’s.

De Europese Centrale Bank begon het opkoopprogramma van obligaties en schatkistpapier van €750 miljard. Het verruimde daarbij de eerdere limieten. Zij meldde dat Griekse staatsleningen ook in aanmerking komen voor het opkoopprogramma.

Wall Street naar verlies

De Dow Jones-index kwam bij beursslot op het Damrak 5,4% hoger tot 22.285 punten.

In de VS meldde Federal Reserve-voorzitter Powell voorbeurs dat de centrale banken geldstroom op verschillende markten ’agressief’ op gang houden. Woensdagavond gaf de Senaat alsnog groen licht om $2 biljoen aan steun in de Amerikaanse economie te pompen.

De markt verwerkte het recordaantal aan werkloosheidsaanvragen in de VS van 3,28 miljoen in een week. ’Dit is slechts de eerste golf’, concludeerde ING direct. ,,Maar beleggers denken: het was al slecht, zoveel slechter kan het nu niet meer worden; ze zien de weg omhoog. Ze beoordelen het steunpakket voorlopig als voldoende”, zo verklaarde Simon Wiersma van ING Investment Office de winst. ,,Ze werken tussen hoop en vrees; er is weinig zekerheid.”

Rein Schutte, beleggingsadviseur bij Noesis Capital Management, zag ook een afname van extremen. „Maar dit zegt nog weinig: de Verenigde Staten lopen een paar weken achter met de uitbraak van het coronavirus; dat kan nog veel economische schade geven. Iedereen kijkt dan meteen naar sectoren als vastgoed en banken.”

De euro noteerde een fractie hoger bij$1,10. Goud stond 0,7% in de plus.

ABN gebeten hond

In de AEX ging uitzender Randstad met 7,1% winst aan kop bij de slotbel. Chemiebedrijf AkzoNobel profiteerde met 7% toename, biotechbedrijf Galapagos meldde zich met 6,7% weer vooraan.

In dezelfde hoofdindex kreeg ABN Amro onderin een tik van 3,7% na de melding van een eenmalig verlies van $200 miljoen door een probleemklant. Berenberg zette het koersdoel van ABN terug naar €8,50, komend van €15.

Voor Unibail Rodamco was de gifbeker nog niet leeg: -2,8%. Het schrapte zijn slotdividend. Halverwege februari werd nog een prijs van boven de €140 neergelegd.

RD Shell verloor 2% op een daling van de olieprijs met 2,3% tot $26,80 per vat.

Verzekeraar Aegon liet 1,5% liggen, terwijl ING 0,2% won. Zakenbank Berenberg verlaagde zijn koersdoel naar €7,50, komend van €13,50. Staalmaker ArcelorMittal raakte 1,1% kwijt.

Chipmachinemaker ASML profiteerde met 1,7% winst. Sectorgenoot ASMI dikte met 4,3% aan.

In de Midkap ging Aalberts Industries met 9,5% winst naar huis. Het stelde de jaarvergadering van aandeelhouders uit naar 25 juni 2020. Over zijn dividenduitkering meldde Aalberts niets in dat bericht.

Vastgoedfonds WDP ging echter tot 11,5% hoger bij de slotbel, de Duivense chiptoeleverancier Besi werd ruim 8% meer waard. Market maker Flow Traders profiteerde van de volatiliteit en steeg met 3,2%.

Onderin de index moest bouwer BAM bijna 3,2% afstaan.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.