Nieuws/Financieel
1438022251
Financieel

CBS: gevolgen personeelstekort overal zichtbaar

Krapte op de arbeidsmarkt breekt alle records

Amsterdam - De krapte op de arbeidsmarkt breekt alle records. Tegenover elke 100 werklozen staan 133 vacatures, die ondernemers niet of met veel moeite vervuld krijgen. De gevolgen zijn zichtbaar en voelbaar op Schiphol, in de trein, in de klas en bij cafés en restaurants.

De laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat alle branches zuchten onder de personeelstekorten. „Aan het einde van het eerste kwartaal stonden bij alle bedrijfstakken meer vacatures open dan in het kwartaal ervoor”, aldus het CBS. In de horeca gaat het het hardst. Na de coronalockdown staan horeca-ondernemers te springen om personeel.

Volgens doorrekeningen van het Centraal Planbureau zijn de tekorten een structureel fenomeen. De afgelopen jaren zijn steeds meer vrouwen en ouderen aan het werk, maar daar is de rek zo langzamerhand uit, stelt CPB’er Egbert Jongen. „Het is nu krap en het blijft waarschijnlijk lange tijd krap. Met alle ambities rond zorg, onderwijs, defensie en energie-transitie moet de overheid zich daar bewust van zijn.”

VIDEO: DFT-verslaggever Martin Visser legt uit of het probleem met het personeelstekort snel opgelost kan worden of dat we een roerige tijd tegemoet gaan.