1440914
Financieel

AFM wijst aanbieders bitcoins op zorgplicht

AMSTERDAM Beleggingsondernemingen die zogeheten bitcoin-futures aanbieden aan beleggers in Nederland hebben een zorgplicht, wat inhoudt dat adviezen moeten aansluiten bij de persoonlijke situatie van de consument.

Daarop wijst de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zaterdad op. De toezichthouder stelt dat de huidige hype rondom bitcoins beleggers kan aantrekken die willen handelen in futures op bitcoin, terwijl zij niet de benodigde kennis en ervaring hebben. Daarom moeten beleggingsondernemingen zich bij het verlenen van hun diensten op eerlijke, billijke en professionele wijze inzetten voor de belangen van (potentiële) klanten, aldus de AFM.

Vanaf maandag kan er in Nederland ook worden gehandeld in bitcoin-futures. De belegger gokt daarmee op stijging dan wel daling van de waarde binnen een afgesproken termijn.

De AFM waarschuwde al eerder dat houders van bitcoins door de sterke schommeling van de wisselkoers van de virtuele valuta er hun geld snel mee kunnen kwijtraken.

Ook al gaat de koers door het dak, het is niet verstandig blind te beleggen in bitcoins, zegt Lars van der Ven, specialist fintech en innovatie bij de AFM. ,,Ik zou zeggen: steek je dertiende maand niet in bitcoins", zegt Lars van de Ven van de AFM in het AD.

Volgens hem zijn mensen op dit moment bang de boot te missen. ,,Ze stappen blind in, zonder na te denken over de risico's en of ze eventuele verliezen wel kunnen dragen."

De virtuele munt is in ruim twee weken 80% meer waard geworden. Het aantal Nederlanders dat erin belegt, is de laatste maanden ook fors gestegen.