Nieuws/Financieel
1442422
Financieel

Handel in nieuwe bitcoinfuture van start

Amsterdam - Opnieuw probeert Wall Street te profiteren van de stormachtige opmars van bitcoin. Vandaag lanceert CME, als tweede partij, een eigen bitcoinfuture.

Van een onzer verslaggevers

Het kleinere Cboe lanceerde vorige week futures op bitcoin. Vandaag gaat CME, het grootste beursbedrijf ter wereld, hiermee van start. Om middernacht Nederlandse tijd start CME met de handel in bitcoinfutures.

Bitcoin is dit jaar ruim 1.700% in waarde gestegen, en beleggers willen een graantje meepikken van de enorme koerswinst. Met bitcoinfutures hoeven ze zelf geen bitcoin in bezit te hebben. Bovendien kunnen sceptici met futures ook op een koersdaling speculeren, iets dat voor lancering van de futures op bitcoin niet mogelijk was.

De futures van Cboe kenden een stormachtig debuut, op de eerste dag werden 4.100 contracten verhandeld. Sindsdien is het een stuk stiller, volgens Wall Street Journal is het dagvolume nu circa 1.640 contracten.

Een belangrijk verschil tussen de twee aanbieders is dat een future van CME is gebaseerd op vijf bitcoins, bij Cboe is dat er maar een. Experts denken dan ook dat CME meer professionele beleggers zoals hedgefondsen zal trekken.

Banken staan ondertussen niet te trappelen om hun klanten toegang te geven tot bitcoinfutures. Zij vrezen risico’s door de heftige koerssprongen van de cryptomunt. Voor de afhandeling van de futures is een clearinghuis nodig. Dat is een partij die tussen de beurs en de handelaar in zit, en geld verdeelt tussen beleggers die geld verliezen op hun future en beleggers die juist geld verdienen. Omdat de koers van bitcoin heel volatiel is, vrezen clearinghuizen dat beleggers hun verliezen niet kunnen dekken.

Ook ABN Amro treedt op als clearinghuis. Volgens Wall Street Journal handelt de bank wel bitcoinfutures af, maar voor een selecte groep van klanten, en tegen hogere marges.

Binckbank heeft besloten om de futures voorlopig niet aan te bieden. Eerder was de onlinebroker van plan vanaf maandag de starten met handel in bitcoinfutures, maar bij nader inzien wil Binck de beleggers eerst adequaat informeren over de risico’s die hieraan verbonden zijn. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten waarschuwde beleggingsondernemingen op zaterdag op de zorgplicht die ze hebben wanneer ze bitcoinfutures aanbieden aan beleggers.