Nieuws/Financieel
1442448989
Financieel

Trump geeft ’zegen’ aan bod Oracle op TikTok

De Amerikaanse president Donald Trump staat achter het bod van Oracle op de Amerikaanse activiteiten van de Chinese filmpjesapp TikTok. „Ik heb de deal mijn zegen gegeven”, zei Trump zaterdag volgens Bloomberg tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet voor een campagnebijeenkomst in Fayetteville. „Ik heb de deal in concept goedgekeurd.”

Het nieuwe bedrijf, dat volgens minister van Financiën Steven Mnuchin TikTok Global zou gaan heten, is het resultaat van een transactie die vorige maand door Trump werd afgedwongen vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid vanwege het moederbedrijf van TikTok. Het Chinese ByteDance zou te nauwe banden hebben met de overheid van dat land. Trump is bang dat gegevens van Amerikanen in handen komen van de Chinese overheid. Hij noemde TikTok, maar ook andere bedrijven een gevaar voor de Amerikaanse veiligheid.

Volgens Trump komt het hoofdkantoor van TikTok Global in Texas. Het concern zou maar liefst 25.000 mensen aannemen en 5 miljard dollar bijdragen aan het Amerikaans onderwijs.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft zaterdag (lokale tijd) bekendgemaakt het verbod op het downloaden van de Chinese filmpjesapp TikTok via de appstores van Apple en Google met een week uit te stellen. Het verbod zou zondag ingaan, maar is tot ten minste 27 september uitgesteld.

Deze beslissing werd genomen „in het licht van recente positieve ontwikkelingen”, staat in een persbericht. Dat werd uitgegeven kort nadat TikTok een voorgenomen overeenkomst bevestigde over het beheer van zijn Amerikaanse activiteiten waarbij Oracle als technologiepartner en Walmart als zakenpartner betrokken zijn.