Nieuws/Financieel
1446653899
Financieel

Fugro gaat in Nederland personeel ontslaan

LEIDSCHENDAM (AFN) - Bodemonderzoeker Fugro gaat in Nederland werknemers ontslaan als gevolg van de coronacrisis. Het bedrijf is voor een aanzienlijk deel afhankelijk van klanten in de olie- en gassector, die door gekelderde prijzen hun uitgaven flink terugdringen. Fugro wil zijn personeelsbestand daarom tot maximaal 10 procent laten inkrimpen om kosten te besparen.

Dit leidt in Nederland „zo goed als zeker” tot gedwongen ontslagen met een sociaal plan, zegt topman Mark Heine in een toelichting op de kwartaalcijfers. Hoeveel ontslagen er zullen vallen, kon hij nog niet zeggen. Fugro heeft in Nederland zo’n 1350 medewerkers. Wereldwijd zijn dat er ruim 10.000.

Door de coronacrisis zag Fugro het operationele verlies in het eerste kwartaal oplopen tot 26,5 miljoen euro. Een jaar eerder was dit resultaat nog 19,4 miljoen euro negatief. De omzet steeg op jaarbasis met 0,8 procent tot 358,4 miljoen euro. In het lopende kwartaal verwacht het bedrijf meer problemen door de malaise in de olie-industrie.

Fugro heeft meer maatregelen genomen om aan alle kanten op kosten te besparen. Zo geldt een vacaturestop, worden salarissen niet verhoogd en wordt er gesneden in beloningen voor leidinggevenden. Fugro is ook in gesprek met verschillende overheden voor steun, zoals compensatie in loonkosten of uitstel

Door de gekelderde olieprijzen stelden zij opdrachten uit of schrapten ze zelfs, terwijl Fugro hogere kosten maakte om te midden van de coronapandemie projecten door te laten gaan.

"Mes in de kosten"

Dit vindt DFT-verslaggever Edwin van der Schoot:

„Weg naar winstgevende groei heet de strategie van Fugro topman Mark Heine. Maar dat pad is een geitenpaadje bergopwaarts en voert langs diepe ravijnen. Wederom gaat het mes in de kosten, zoals al zo vaak. Aan de kwaliteit van Heine en zijn mensen zal het niet liggen, maar de afhankelijkheid van de oliemarkt is voor Fugro inmiddels al jaren meer vloek dan zegen.”

Volg Edwin van der Schoot via Twitter.