Nieuws/Financieel
1447525597
Financieel

Amerikaanse droom Just Eat Takeaway komt uit: grootste maaltijdbezorger buiten China

AMSTERDAM - Just Eat Takeaway, het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl, neemt de Amerikaanse branchegenoot Grubhub over. Een overgrote meerderheid van de aandeelhouders van Grubhub stemde donderdag voor de deal.

Met de overname, die volledig in aandelen wordt afgehandeld, is zo’n $6 miljard gemoeid. In juni vorig jaar klonken de eerste geluiden dat topman Jitse Groen zijn Amerikaanse rivaal Grubhub een aanbod had gedaan om via een aandelenruil te fuseren.

Het Brits-Nederlandse Just Eat Takeaway maakt met de overname de sprong naar de Amerikaanse markt. De maaltijdbezorger zet daarmee de aanval in op concurrenten Doordash en Uber Eats.

De overname van Grubhub is de vijfde deal voor Just Eat Takeaway in minder dan drie jaar. Door de samensmelting ontstaat het grootste maaltijdbezorgingsbedrijf buiten China met een bruto omzet van bijna €14 miljard.

Voorspelling

Groen heeft altijd gezegd dat het belangrijk is de grootste te zijn op de markt voor onlinebestellingen van eten. De topman voorspelde in 2018 dat er binnen tien jaar wereldwijd één of twee maaltijdbezorgers zouden zijn, waaronder een Chinees platform.

„Consolidatie is noodzakelijk, aangezien onze concurrenten ook wereldwijd actief zijn. We kunnen niet zitten wachten totdat een andere partij groter wordt dan ons”, zei Groen donderdag tegen Bloomberg TV.