Nieuws/Financieel
1449218912
Financieel

Winkelcentrum Almere voor €155 miljoen overgenomen, ’we geloven in retail en de stad’

Citymall Almere

Citymall Almere

Amsterdam - Vastgoedreus Unibail-Rodamco-Westfield heeft Almere Citymall voor €155 miljoen van de hand gedaan aan een groep investeerders. De verkoopprijs is volgens het concern precies waarvoor het winkelcentrum met zo’n 140 bedrijfsruimten in de boeken stond.

Citymall Almere

Citymall Almere

Almere Citymall is 87.000 vierkante meter groot, ongeveer twaalf voetbalvelden. Het werd ontworpen door de befaamde architect Rem Koolhaas, maar de laatste grote renovatie dateert alweer van 2008.

De kopers zijn een groep investeerders onder leiding van UMB Group, laat Unibail dinsdag weten. UMB Group is een Nederlands vastgoedbedrijf gevestigd in Amsterdam. „We geloven in retail en we geloven in de stad Almere. Dat zijn de hoofdzaken. Het is een mooie plek in een goede gemeente. We gaan er liefde en energie insteken”, zegt een woordvoerder.

UMB zegt zelf maar een beperkt belang in het winkelcentrum te hebben. „We managen het voor private investeerders.” Over de plannen wil de zegsman nog weinig kwijt. „Daar is het wat vroeg voor, wij gaan niet meteen spannende dingen doen.”

Leegstand

Met de huidige leegstand in het Almeerse winkelcentrum „valt het wel mee”, zegt de woordvoerder. „Het complex is de afgelopen tijd goed gemanaged. We zijn in gesprek met nieuwe huurders. We denken dat er wat meer leisure in moet”, aldus de zegsman, doelend op andere huurders dan gewone winkels. „We gaan ook kijken of we kleinschalig woningen kunnen toevoegen om het gebied levendiger te maken.”

Dat past in de nieuwe aanpak van winkelcentra, die overal last hebben van de groei van online winkelen. Eigenaren zoeken de oplossing veelal in krimp van het winkelgebied of toevoeging van nieuwe functies, zoals medische zorg, fitness, kinderopvang, woningen en kantoren.

Unibail heeft in Nederland nu nog drie winkelcentra, waaronder zijn gloednieuwe paradepaardje Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. Het vastgoedbedrijf richt zich op dergelijke grote winkelparadijzen, waar mensen zich ook kunnen vermaken in restaurants, bars of de bioscoop. De laatste jaren is Unibail bezig om kleinere winkelcentra af te stoten.

De andere twee Nederlandse bezittingen van Unibail zijn Stadshart Amstelveen en Stadshart Zoetermeer, dat ook minder goed in het ideale plaatje van het concern past. Al jaren geleden ging in de branche het verhaal dat Citymall Amstelveen in de verkoop stond.

Unibail heeft wereldwijd 84 winkelcentra, waarvan 53 van het type Mall of the Netherlands. Inclusief kantoren en congrescentra bezit het concern voor bijna €55 miljard aan vastgoed.

Het van oorsprong Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf verslikte zich in de megaovername van de Westfield-winkelcentra, waar nog de coronaproblemen bovenop kwamen. Om de balans op orde te brengen worden de Westfield-bezittingen in de VS afgestoten. In Europa moet voor €4 miljard aan bezittingen weg. De teller staat inmiddels op €2,7 miljard.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop