Nieuws/Financieel
1451109462
Financieel

Excuses KLM en Schiphol voor gestrande reizigers Zuid-Afrika vluchten

Een KLM-vliegtuig afkomstig uit Johannesburg zaterdag bij de pier op Schiphol

Een KLM-vliegtuig afkomstig uit Johannesburg zaterdag bij de pier op Schiphol

Amsterdam - Luchtvaartmaatschappij KLM en Schiphol hebben dinsdag excuses aangeboden aan de ruim 600 reizigers die vrijdag urenlang werden vastgehouden op de nationale luchthaven.

Een KLM-vliegtuig afkomstig uit Johannesburg zaterdag bij de pier op Schiphol

Een KLM-vliegtuig afkomstig uit Johannesburg zaterdag bij de pier op Schiphol

De passagiers moesten na aankomst eerst vijf uur in de vliegtuigen blijven zitten, waarna ze urenlang moesten wachten op Schiphol op de uitslag van hun coronatest die de GGD afnam. KLM stelt dat het ’begrijpt’ dat de passagiers ontevreden zijn over de gang van zaken. Terwijl de vluchten in de lucht waren, kondigde minister De Jonge van Volksgezondheid vrijdagmorgen aan dat alle passagiers gecontroleerd moesten worden bij aankomst. „KLM werd verrast door de plotseling aangepaste reisrestricties terwijl de vluchten al onderweg waren naar Nederland. We balen er enorm van dat klanten mede door externe omstandigheden lange tijd geen duidelijkheid verschaft kon worden over het proces, zij zo veel uren aan boord moesten blijven en vervolgens op deze niet-klantvriendelijke wijze behandeld zijn”, zo stelt de luchtvaartmaatschappij, die zegt met Schiphol en de GGD om de tafel te willen gaan om van de situatie ’te leren’.

GGD-test

Van de groep testten uiteindelijk 61 mensen positief, die vervolgens in een quarantainehotel in Badhoevedorp zijn ondergebracht. Dat gebeurde uiteindelijk rond middernacht. „Het moet beter. Alle klanten die hier de dupe van zijn geworden, bieden wij onze excuses aan. We zijn uiteraard bereid om het gesprek met hen aan te gaan”, zo meldt KLM. Luchthaven Schiphol sluit zich aan bij de woorden van KLM. „Wij maken ook excuses aan de betreffende reizigers. We gaan graag met hen in gesprek”, aldus een woordvoerder.

Zaterdag bleek dat dat 100%-controle bij aankomst alweer verleden tijd was, omdat er geen juridische basis is voor verplicht testen. Daardoor kunnen reizigers die niet mee willen werken doorlopen. Reizigers uit Zuidelijk Afrika van vluchten via derde landen, zoals Turkije en Qatar werden slechts steekproefsgewijs gecontroleerd. Zij moeten ook voldoen aan een dubbele testverplichting en quarantaine, aldus het ministerie van Infrastructuur en Water. De desbetreffende luchtvaartmaatschappij moet dat controleren bij het instappen in Zuidelijk Afrika, aldus een woordvoerder.