Nieuws/Financieel

Grootste vermogensbeheerder BlackRock

’Sterke groei economie tot zeker 2020’

Grootste vermogensbeheerder ter wereld zeer positief over economie.

Grootste vermogensbeheerder ter wereld zeer positief over economie.

Bloomberg

Amsterdam - De toprendementen van zo’n 20% dit jaar keren in 2018 niet terug voor beleggers. Maar zeker ,,een à twee jaar” blijft er „heel solide” groei mogelijk bij geringe inflatie. Nederland zal dankzij voldoende arbeid en de sterke export blijven aansterken.

Grootste vermogensbeheerder ter wereld zeer positief over economie.

Grootste vermogensbeheerder ter wereld zeer positief over economie.

Bloomberg

Die verwachting heeft ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock voor komend jaar. Dankzij de talloze deeltijdcontracten in Nederland kan personeel volgens dit fondsenhuis nog wel langer worden ingezet voordat bedrijven aan de grens komen. Pas dan moeten ze substantieel hogere lonen uitbetalen die de winstgevendheid van de bedrijven raken.

Met nog overcapaciteit aan personeel in de gehele eurozone - anders dan de Verenigde Staten - kunnen ondernemingen hier bij degelijke vraag sterk doorgroeien. Die groei loopt nog achter bij de VS, waar de mogelijke belastingverlaging veel bedrijfstakken zou moeten helpen.

Tegelijkertijd zijn er voor BlackRocks klanten zoals grote pensioenfondsen, anders dan dit jaar met de Amerikaanse en Franse verkiezingen, in zijn ogen weinig te voorziene politieke risico’s.

Breed herstel

„Het is onrealistisch te denken dat rendementen van dit jaar zich zullen kunnen herhalen, maar de rendementen van de meeste zakelijke waarden zijn goed. In bijna alle markten, over een breed front”, zegt beleggingsstrateeg Carl Kool van BlackRock.

Carl Kool

Carl Kool

BLACKROCK

Hij erkent met de macro-economische visie weinig af te wijken van de andere vermogensbeheerders. BlackRock voorziet komend jaar drie tot vier rentestapjes omhoog, terwijl de markt rekent op twee rentestappen.

„De inflatie stijgt in de Verenigde Staten sneller, richting 2%. In Europa zal het nog lang duren voordat de oplopende lonen de groei gaan afremmen”, zegt Kool. De inflatie die de Europese Centrale Bank richting maar net onder 2% wil hebben, zal dat niveau komende jaren niet halen.

Stimulans komt van de bedrijven. Hun aandelen stegen fors op de beurs. Die hoge waarderingen zullen afnemen. Daarmee zullen vooral de winsten het gaan doen. ,,Gemiddeld rond 10% stijging”, schat Kool in. Daarbij komt het dividend, in doorsnee 2 tot 4%.

Bekijk meer van