Nieuws/Financieel
1452673759
Financieel

Turkije verhoogt rente om inflatie te beteugelen

ISTANBUL - De Turkse centrale bank heeft de rente voor de tweede keer in korte tijd verhoogd om de inflatie in het land te bestrijden. Het belangrijkste rentetarief ging van 15 naar 17 procent. De Turkse lira won na de bekendmaking door centralebankgouverneur Naci Agbal aan waarde.

Het is de Turkse centrale bank er veel aan gelegen de waarde van de lira te stutten. De nationale munt heeft door zeer onconventioneel beleid van Agbals voorganger veel waarde verloren, wat gepaard gaat met een torenhoge inflatie. Onder druk van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die in tegenstelling tot de gangbare theorieën meende dat hogere rentes juist sterke inflatie aanjagen, liet de centrale bank de rentes lange tijd ongemoeid.

Hoogste inflatie in Europa

Voor dit jaar rekent de centrale bank nog altijd op een stijging van het prijspeil in Turkije van 14 procent, de hoogste inflatie in heel Europa.

Agbal verhoogde in november de rente al van 10,25 naar 15 procent, wat werd gezien als broodnodig signaal naar de financiële markten dat hij de inflatie serieus wilde aanpakken. Hij maakte ook een einde aan rentestructuren van zijn voorganger die als ondoorzichtig werden gezien.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd