Nieuws/Financieel
1452876624
Financieel

S&P verlaagt kredietwaardigheid Ford naar junkstatus

New York - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagt de kredietbeoordeling van het Amerikaanse autoconcern Ford Motor naar junkstatus vanwege de grote problemen die de coronacrisis veroorzaakt in de auto-industrie. Dat betekent dat er volgens S&P aanzienlijke risico's zijn verbonden aan de mate waarin Ford aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Ford heeft wereldwijd fabrieken gesloten, waaronder in Noord-Amerika. Volgens S&P staat het bedrijf onder enorme financiële druk omdat er geen omzet wordt gedraaid om uitgaven te dekken. Het bureau verlaagt nu zijn rating met één stap naar BB+ en sluit verdere verlagingen niet uit. Ford heeft een schuld van bijna 36 miljard dollar. Het bedrijf heeft al gezegd zijn dividend op te schorten om de financiële buffers te versterken.

Moody's kwam ook met een verlaging van de kredietwaardigheid van Ford. Moody's zegt dat Ford en andere grote autofabrikanten zoals General Motors (GM) en Volkswagen te maken hebben een ongekende "kredietschok" door de coronacrisis.