Nieuws/Financieel
1454154
Financieel

AH test al winkelen zonder kassa

Binnen afzienbare tijd geen kassa’s meer bij AH to go.

Binnen afzienbare tijd geen kassa’s meer bij AH to go.

Amsterdam - De kassaloze supermarkt is dichterbij dan je denkt. Marktleider Albert Heijn test al een maand lang de werking van een kassaloze AH to go.

Binnen afzienbare tijd geen kassa’s meer bij AH to go.

Binnen afzienbare tijd geen kassa’s meer bij AH to go.

De test vindt plaats in de winkel in het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam. De supermarktketen wil voor de zomer het aantal AH to go’s zonder cassière uitbreiden.

Albert Heijn besloot snel te schakelen toen begin dit jaar webgigant Amazon voor het eigen personeel ging experimenteren met een supermarkt zonder kassa in Seattle. Het systeem in Zaandam werkt anders dan het Amerikaanse.

Het is speciaal voor Albert Heijn gebouwd. Bij Amazon loop je de supermarkt in via een poortje, je scant je telefoon met een QR-code, pakt je boodschappen uit het schap, stopt ze in de tas en wandelt naar buiten. Via een ingenieus systeem reken je elektronisch af zodra je de winkel uitloopt.

Bij Albert Heijn heet het systeem Tap to Go. Je meldt je eenmalig aan via een app. De klant krijgt (nu nog) een kaart die je tegen het schap aantikt (bij AH heet ’tap’). Je pakt het artikel en na tien minuten wordt het bedrag automatisch van je rekening afgeschreven.

Het AH-systeem werkt nu nog met een kaart maar Albert Heijn, die het systeem samen met technologiebedrijven en een bank ontwikkelde, wil overschakelen op het betalen via een app op je telefoon. In plaats van de kaart tik (’tap’) je dan je telefoon tegen het schap aan.

Afgelopen zomer kondigde directeur Wouter Kolk van AH het kassaloze winkelen aan in deze krant voor het jaar 2018. ,,De technische ontwikkelingen gaan snel. Waarom wachten? Tap to Go speelt in op de behoefte voor snelheid en gemak die onze klanten graag willen’’, zegt directeur Jan-Willem Dockheer, van AH to go.

Albert Heijn is niet bang dat klanten artikelen gaan stelen. ,,We vertrouwen onze klanten’’, zegt een woordvoerster .