Nieuws/Financieel
1456126054
Financieel

ABN Amro boekt €1,9 miljard winst over 2022

Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.

Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.

Amsterdam - ABN Amro heeft in 2022 een winst geboekt van €1,9 miljard. Dat is een stuk meer dan een jaar eerder. Spaarders merken daar nog niet veel van. Zij krijgen op dit moment 0,25% rente. Die verhoogt de bank vanaf 1 maart naar 0,5%.

Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.

Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.

Dat de banken de spaarrente verhogen - Rabobank doet hetzelfde - komt met name door de rentestappen van de Europese Centrale Bank. De banken volgen met enige vertraging. De ECB verhoogde het belangrijkste deposito-rentetarief in december naar 2%. ABN Amro vaart bij het vaststellen van de spaarrente niet alleen op de koers van de ECB, zegt topman Robert Swaak. De bank kijkt ook naar wat klanten met hun geld doen en naar de concurrentie.

Renteverhoging bij meer banken verwacht: ’Sparen levert weer wat op’

Aandeelhouders

In het vierde kwartaal profiteerde de bank van de hogere rente en lage risicokosten. De Nederlandse grootbank kondigt aan voor €500 miljoen aan eigen aandelen te gaan inkopen. Daarmee beloont het zijn aandeelhouders en zo ook de Nederlandse staat als grootaandeelhouder.

Swaak spreekt van een „sterk einde van het jaar”. In het laatste kwartaal van vorig jaar kwam de winst uit op €354 miljoen. Dat is minder dan de €552 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder, maar dat heeft te maken met een eenmalige post. Toen werden de resultaten beïnvloed door een grote boekwinst op de verkoop van het hoofdkantoor in Amsterdam aan een vastgoedinvesteerder.

Posten

De nettowinst steeg in 2022 fors, van €1,2 miljard naar €1,9 miljard. Dat heeft ook te maken met eenmalige posten. In 2021 sloot ABN Amro een schikking van €480 miljoen met het Openbaar Ministerie wegens tekortkomingen bij de controle op witwassen.

Rente drijft winst ING omhoog in laatste kwartaal

„De financiële resultaten over 2022 werden gekenmerkt door de normalisering van het renteklimaat en lage kredietvoorzieningen”, zegt Swaak in een toelichting op de cijfers. Daardoor verdient ABN Amro meer geld met het uitlenen van het geld van spaarders.

Ook hoeft ABN Amro minder opzij te zetten voor klanten die in de problemen komen. „De Europese economie is veerkrachtiger dan verwacht. Toch gaan we ervan uit dat de groei zal vertragen door de aanhoudend hogere energieprijzen en inflatie niveau. We zijn nog altijd voorzichtig wat betreft de gevolgen van de inflatie op de lange termijn”, aldus Swaak.