Nieuws/Financieel
1456846790
Financieel

Op de beursvloer

AEX pakt record maar hapert bij grens 800 punten

Het Prins Claus fonds viert dit jaar het 25-jarig jubileum. Naar aanleiding van dit heugelijke feit luidde Ila Kasem, bestuursvoorzitter van het fonds, deze ochtend de gong op Beursplein 5.

Het Prins Claus fonds viert dit jaar het 25-jarig jubileum. Naar aanleiding van dit heugelijke feit luidde Ila Kasem, bestuursvoorzitter van het fonds, deze ochtend de gong op Beursplein 5.

De AEX heeft maandag een record te pakken, maar bereikte net niet de grens van 800 punten. Vooral technologieaandelen ASML, ASMI en Philips waren in trek op de dag dat in de VS beurzen gesloten bleven. KPN ging onderuit. TomTom verrast bij de kleintjes.

Het Prins Claus fonds viert dit jaar het 25-jarig jubileum. Naar aanleiding van dit heugelijke feit luidde Ila Kasem, bestuursvoorzitter van het fonds, deze ochtend de gong op Beursplein 5.

Het Prins Claus fonds viert dit jaar het 25-jarig jubileum. Naar aanleiding van dit heugelijke feit luidde Ila Kasem, bestuursvoorzitter van het fonds, deze ochtend de gong op Beursplein 5.

De AEX is 1,1% hoger gesloten op 798,55 punten, een record.

De AMX bleef vrijwel onveranderd bij 1110,98 punten.

De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 klimmen respectievelijk 0,7%, 0,9% en 0,9%.

De euro ging 0,1% terug tot $1,1866. De rentevergoeding voor de Amerikaanse 10-jarige staatsobligatie noteert 3 basispunten hoger op 1,326%, de Bund in Duitsland verliest wat tot -0,368%.

Nederland heeft €2,25 miljard opgehaald met de heropening van een kortlopende lening, die afloopt op 25 februari 2022 en die een rente geeft van -0,67%. Er was voor ruim €3 miljard.

Goud zakt 0,5% bij $1825. Bitcoin stijgt 1,5% naar $51.480.

Wall Street wisselvallig

Op de Aziatische beurzen zat de stemming er vanochtend goed in, vooral in Japan waar de Nikkei-index 1,8% hoger sloot. Dat premier Suga zich niet verkiesbaar stelt, voedt hoop op extra stimuleringsmaatregelen.

Het beroerde Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag naar buiten kwam, heeft slechts kortstondig voor een terugval op de aandelenbeurzen gezorgd. Toen werd bekend dat het aantal extra banen in augustus beperkt bleef tot 235.000 en de loonstijging een onverwacht hoge 0,6% beliep.

,,Beleggers verwachten dat Fed blijft stimuleren na het tegenvallende banencijfer”, zo ziet marktanalist Simon Wiersma van ING. ,,De Amerikaanse centrale bank zal waarschijnlijk iets minder haast maken met het afbouwen van het obligatie-opkoopprogramma en langer een ruim stimulerend beleid zal voeren”, stelt hij.

In New York zijn beurzen gesloten vanwege Labor Day.

Vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge) schrijft de krachtige opmars van vandaag enerzijds toe aan berichten dat de Chinese overheid met maatregelen komt om bedrijven te steunen. „De afgelopen maanden voerde de overheid een verkrappend beleid, met onder meer strengere regelgeving voor diverse sectoren. Maar met onder meer een versoepeling van de kapitaaleisen voor banken wil ze nu de economische groei aanjagen.”

Hij wijst er bovendien op dat de markt door de huidige hoge inflatie in de VS en Europa heen kijkt. „Hoewel vrijdag bleek dat de loongroei in de VS in augustus maar liefst 4,3% op jaarbasis was, wordt gehoopt dat de Fed iets later begint met de afbouw van het obligatieopkoopprogramma vanwege de achterblijvende banengroei.”

Van Schie kijkt nu vooral uit naar de uitkomst van de monetaire vergadering van de ECB op donderdag. „Door de recente hoge inflatiecijfers in Europa pleiten steeds meer haviken voor minder steun. Ik denk dat de ECB donderdag zal aangeven obligaties in een minder snel tempo op te gaan kopen, ook omdat er nu €750 miljard uit het Europees herstelfonds beschikbaar komt.”

Tech leidt

Bij de Nederlandse hoofdfondsen staan de toeleveranciers aan de chipsector bovenaan: ASML, ASMI en Besi winnen respectievelijk 2,6%, 2,4% en 1,6%. ASMI kreeg een koersdoelverhoging tot €400 van Exane.

Techinvesteringsfonds Prosus plust 2%. Philips dikt 2,1% aan.

Ahold Delhaize wint 0,2%. Concurrenten supermarkten Coop en Plus kondigden een fusie aan. Smallcapfonds Sligro staat 1,4% lager.

KPN daalt 3,3%. Volgens de Indiase krant Mint brengt de Indiase miljardair Mukesh Ambani waarschijnlijk binnenkort een bod zal uit op T-Mobile Nederland van bijna €5 miljard. Led-verlichtingproducent Signify verliest 0,9%.

Verzekeraar ASR (+0,8%) en NN Group (+0,7%) krijgen een adviesverhoging van JP Morgan Cazenove. Het verhoogt de koersdoelen bij een positief advies voor Europese levensverzekeraars.

Chemiebedrijf DSM wint 0,8%. Deutsche Bank verhoogt het koersdoel van €188 naar €195 na de overname van het Amerikaanse First Choice Ingredients.

Alfen vooruit

Bij de middelgrote bedrijven gaat het in grote batterijen, schakelapparatuur en laadpalen gespecialiseerde elektrotechnische bedrijf Alfen met een plus van 3,4% aan kop.

De exploitant van pakketkluisjes Inpost verliest 2,3% in aanloop naar de publicatie van zijn kwartaalcijfers woensdag.

Galapagos wint 0,1%. Het biotechnologiebedrijf liet vorige week een stevig herstel ziet vanuit een 5-jarig dieptepunt, in reactie op het aangekondigde vertrek van ceo Onno van de Stolpe.

ABN Amro verliest 0,2%. Volgens UBS doet de voorziening van een kwart miljard euro voor het compenseren van consumenten die te veel rente betaalden bij de bank, de gerapporteerde winst per aandeel voor heel 2021 met ongeveer 25% dalen.

TomTom geeft gas

Bij de smallcaps noteert navigatiespecialist TomTom 7,3% koerswinst.

Het op de lokale markt genoteerde telecomconcern VEON klimt 4,8%, op het nieuws overeenstemming te hebben bereikt over de verkoop van zijn Russische zendmasten voor ruim €800 miljoen.

Easy2Pay verliest 7% in aanloop van zijn nabeurs gemelde halfjaarresultaten.

Gratis iedere ochtend meer relevant financieel nieuws in je mailbox? Meld je hier aan.